Κρήτη: Προσφορές από δύο κοινοπραξίες για το λιμάνι Ηρακλείου στο ΤΑΙΠΕΔ

Tο ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, παρέλαβε σήμερα, Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, δύο (2) προσφορές για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου» (ΟΛΗ Α.Ε.).

Ειδικότερα, προσφορές υπέβαλαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

• Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – AVIAREPS ΕΛΛΑΣ Α.Ε. – NECTAR HOLDINGS LTD
• Κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p.A. & Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε.

Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών θα εκκινήσει άμεσα. Οι φάκελοι των προσφορών των υποψήφιων επενδυτών θα αποσφραγιστούν την Τετάρτη 26 Απριλίου, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στην ΟΛΗ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου.

Στον διαγωνισμό αξιοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει τις εταιρείες «Deloitte Business Solutions – Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.» ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο, την εταιρεία «Φορτσάκης – Δρακόπουλος – Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία» ως νομικό σύμβουλο, και το «Γραφείο Δοξιάδη Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Α.Ε.» ως τεχνικό σύμβουλο.

Σημειώνεται ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, αυτήν της υποβολής δεσμευτικής προσφοράς, για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου είχαν προκριθεί 8 συνολικά σχήματα και κοινοπραξίες:

1. OLETE Limited

2. Κοινοπραξία GRIMALDI EUROMED S.P.A. – ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

3. Κοινοπραξία PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LIMITED – GPH CRUISE PORT FINANCE LTD

4. Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΤΤΙΚΑ GROUP

5. Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – AVIAREPS ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

6. Κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ Α.Ε. – GOLDENSTEP SHIPPING LIMITED

7. Κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ Α.E. – JCC S.A.L.

8. ΟΛΘ Α.Ε.

Από τα σχήματα αυτά, στις αρχές Μαρτίου εκπρόσωποι τεσσάρων είχαν επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις του Λιμανιού και είχαν συνάντηση με τη διοίκηση και πήραν στοιχεία. Πρόκειται για την ΣΕΚΑΒΙΝ, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ΟΛΘ ΑΕ και τον Όμιλο Γκριμάλντι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μόνος επικεφαλής που έδωσε το “παρών” και δεν έστειλε εκπροσώπους ήταν ο Εμάνουελ Γκριμάλντι ο οποίος και είχε αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής για το 67% του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας έναντι τιμήματος €84,17 εκατ.