Κρίσιμη συνάντηση ΥΠΑΜ Ισραήλ-Κύπρου: Τι είπαν για περιφερειακή συνεργασία και ιρανική επιθετικότητα

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Κύπριο ομόλογό του υπουργό Χαράλαμπο Πετρίδη. Συζήτησαν για την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών καθώς και για το τριμερές σύμφωνο Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη έξαρση της βίας στο Ισραήλ, ο Πετρίδης υπερασπίστηκε το δικαίωμα της χώρας να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τρομοκρατικές επιθέσεις, ανέφερε η Cyprus Mail, προσθέτοντας ότι ο υπουργός «εξέφρασε επίσης βαθιά λύπη για τα θύματα των επιθέσεων και χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, υπογραμμίζοντας το ρόλο της Αιγύπτου στις διαπραγματεύσεις».

«Ο μεγάλος δεσμός μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου βασίζεται σε κοινές αξίες και συμφέροντα και σε ένα κοινό όραμα για μια ειρηνική περιοχή»δήλωσε ο Γκαντζ.

«Αυτό μεταφράζεται σε πολλούς τομείς αμυντικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγικού διαλόγου, των βιομηχανικών έργων και των στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Από τις προσωπικές μας συναντήσεις, μέχρι την εξαιρετική στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο τον Ιούνιο και τις ομάδες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν από τους ηγέτες της πολιτικής μας – η αμυντική συνεργασία ενισχύει την ετοιμότητα κάθε χώρας να αντιμετωπίσει τις αναπτυσσόμενες προκλήσεις.
Εκτιμούμε επίσης το τριμερές πλαίσιο με την Ελλάδα – είναι ένα πλεονέκτημα για τη συσσώρευση δυνάμεων των επιμέρους χωρών, καθώς και για την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια».

Αναφερόμενος στην επιχείρηση «Breaking Dawn», ο Γκαντζ επέκρινε το Ιράν για την παροχή «στην Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως… Οι Ιρανοί Αγιατολάχ εμπλέκονται σε αυτό το μέτωπο. Η Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα είναι ένας βίαιος ιρανός πληρεξούσιος».

«Σε επιχειρησιακό επίπεδο – το Κράτος του Ισραήλ θα διατηρήσει την ελευθερία δράσης του σε όλους τους τομείς»πρόσθεσε ο Γκαντζ, επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη προειδοποίησή του ότι «τα μάτια και οι στόχοι μας εστιάζονται σε οποιονδήποτε απειλεί την ασφάλεια των πολιτών μας – από την Χαν Γιουνίς μέχρι την Τεχεράνη.

«Σε στρατηγικό επίπεδο, το Ισραήλ θα συνεχίσει να εργάζεται με τους εταίρους μας για την αντιμετώπιση της ιρανικής επιθετικότητας, η οποία βλάπτει την ασφάλεια και τη σταθερότητα παντού – από τα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, στη Μεσόγειο Θάλασσα, στον Κόλπο και πέρα. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, οι συνεργασίες είναι ζωτικής σημασίας», είπε ο Γκαντζ.

Μετά τη συνάντηση, ο Πετρίδης μετέβη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στον Πανάγιο Τάφο και επισκέφθηκε επίσης το Συμμαχικό Κοιμητήριο στην πόλη Ράμλα, όπου είναι θαμμένοι 11 Κύπριοι που πέθαναν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.