Κρεσέντο προκλήσεων από την Τουρκία με πλοία και Navtex

Ο Γάλλος πρόεδρος κάνοντας ειδική αναφορά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι η ΕΕ και η Γαλλία δεν θα δείξουν αδυναμία στο θέμα αυτό, όμως η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση.

Με μια δημόσια δήλωση του κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ουσιαστικά απάντησε στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα. Ο Γάλλος πρόεδρος σε ειδική αναφορά του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι η ΕΕ και η Γαλλία δεν θα δείξουν αδυναμία στο θέμα αυτό. «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει σημαντική τη χώρα σας στην περιοχή, γνωρίζουμε τις εντάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, χρειάζεται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη», τόνισε όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Μια τοποθέτηση που έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες και εκτιμήσεις για την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να προστατεύσει τα συμφέροντα της κρατικής TOTAL εκτός της κυπριακής ΑΟΖ.

Κρεσέντο προκλήσεων

Με τεράστια ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα των δυο γεωτρύπανων που έχει στην περιοχή, η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη το μπαράζ προκλήσεων εντός περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια τακτική, που όπως όλα δείχνουν θα πάει σε βάθος χρόνου και ενδεχομένως να εξαρτηθεί από τις εξελίξεις των προσπαθειών για αναθέρμανση του διαλόγου, στο πολιτικό πρόβλημα.

Το τελευταίο διάστημα η τουρκική προκλητικότητα, φραστικά και σε ενέργειες, κορυφώνεται σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις στη Λευκωσία και από την άλλη να δοκιμάσει αντοχές όσων βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ένα πρόσφατο παράδειγμα της τακτικής που ακολουθείται είναι και οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως το τέταρτο, ερευνητικό, πλοίο βρίσκεται καθοδόν για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Λαμβάνοντας υπόψη πως δεν πρόκειται για ένα μια απλή λανθασμένη πληροφορία, οι προθέσεις του τούρκου ΥΠΕΞ ήταν προφανείς. Να συντηρήσει το κλίμα έντασης που έχει δημιουργήσει στην περιοχή η Άγκυρα. Το ερευνητικό πλοίο συνεχίζει να είναι αγκυροβολημένο στην Κωνσταντινούπολη, πληροφορίες αναφέρουν πως διεξάγονται επισκευαστικές εργασίες. Όπως και αν έχει η κατάσταση στην τουρκική πλευρά, όπως εκτιμούν πηγές στη Λευκωσία, θα συνεχίσει τη γνωστή τακτική της και πως το τουρκικό ερευνητικό σε κάποια στιγμή θα έλθει στην περιοχή.

Άγνωστος ο προορισμός

Η θέση του τέταρτου τουρκικού πλοίου καθώς και οι μελλοντικές κινήσεις του, εκτός από την κυπριακή, ενδιαφέρουν ζωηρά και την ελλαδική πλευρά. Επί του προκειμένου η φιλολογία που έχει ξεσπάει για ενδεχόμενες έρευνες σε περιοχή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θέτουν σε εγρήγορση την Αθήνα η οποία μέσα από επίσημα και ανεπίσημα κανάλια πληροφόρησης, ξεκαθαρίζει πως δεν θα επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου στην Αθήνα παρουσιάζονται και μέσα που έχει στην διάθεσή της η Ελλάδα προκειμένου να εμποδίσει πιθανή δραστηριοποίηση του τουρκικού σκάφους στην περιοχή Καστελόριζου.

Οι Navtex

Το άλλο σημείο που έχει αξία και μελετάται προσεκτικά, είναι η κίνηση των Τούρκων να δεσμεύσουν περιοχές των τεμαχίων 2 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Στη Λευκωσία η συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται ως απάντηση στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να ενισχύσει το εταιρικό πλαίσιο, τεσσάρων τεμαχίων και να αδειοδοτήσει επιπλέον ένα. Τα τεμάχια 2 και 9 αρχικά είχαν δοθεί στην κοινοπραξία ENI-KOGAS και πρόσφατα στην κοινοπραξία προστέθηκε και η γαλλική TOTAL. Η κίνηση καθόδου του Barbaros εκτιμάται πως έχει ως στόχο και μια πρώτη δοκιμασία των αντιδράσεων από γαλλικής πλευράς. Σε ό,τι αφορά τα δυο γεωτρύπανα, Πορθητή και Γιαβούζ, αμφισβητούνται οι τουρκικοί ισχυρισμοί για την ερευνητική τους δραστηριότητα.