Κόσοβο: Νέες εκλογές ζήτησε από Κούρτι και Βούτσιτς ο Μπορέλ

Για νέες εκλογές με πλήρη συμμετοχή κάλεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ μετά τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες με τον Άλμπιν Κούρτι και τον Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Πιο συγκεκεριμένα, πάνω από τέσσερις ώρες διήρκησαν οι συναντήσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και του Ειδικού Απεσταλμένου για τον Διάλογο

Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι και τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Όπως διευκρίνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο, «σήμερα μαζί με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ, τον κύριο Λάιτσακ περάσαμε πάνω από τέσσερις ώρες,

πρώτα με τον Πρωθυπουργό Κούρτι μετά με τον Πρόεδρο Βούτσιτς, σε ξεχωριστές συναντήσεις -δεν υπήρξαν κοινές συναντήσεις- προσπαθώντας να βρεθεί μία λύση ή τουλάχιστον να προχωρήσουμε μπροστά».

«Αντιμετωπίζουμε κρίση και τους ευχαριστούμε και τους δύο που ήρθαν στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια για αναζήτηση αποκλιμάκωσης» σημείωσε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν στις δύο πλευρές οι «ξεκάθαρες προσδοκίες» της ΕΕ,

καλώντας την Πρίστινα να σταματήσει τις αστυνομικές επιχειρήσεις στα δημοτικά κτίρια του βόρειου Κοσόβου, και ζητώντας από το Βελιγράδι να απομακρυνθούν οι Σέρβοι διαδηλωτές.

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι «πυρήνας της λύσης» του προβλήματος είναι «νέες εκλογές με πλήρη συμμετοχή».