Κορυφαίος Τούρκος διπλωμάτης: Η Λωζάννη τα νησιά τα έδωσε στην Ελλάδα, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει

Ο Yalım Eralp, ιδιαίτερα έμπειρος Τούρκος διπλωμάτης, με διπλωματική θητεία σε ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ελλάδα, ΝΑΤΟ και μόνιμος υφυπουργός στο τουρκικό ΥΠΕΞ, σύμβουλος του Γιλμάζ και της Τσιλέρ, τοποθετήθηκε για τα νησιά του Αιγαίου, τονίζοντας πως η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης καθιστά την Τουρκία επιτιθέμενο κράτος.

«Η Λωζάννη, τα νησιά, πέρα από τα 3 μίλια, τα έδωσε στην Ελλάδα, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτησή έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσε οπτική στην Άγκυρα, γεγονός που την καθιστά σημαντική, αν δεν έχει ως σκοπό τον αποπροσανατολισμό.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί για την κυριαρχία, ότι τα νησιά δόθηκαν υπό όρους. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Τα νησιά που βρίσκονται πέρα από τα 3 μίλια δόθηκαν στην Ελλάδα και η Τουρκία το έχει αποδεχτεί εδώ και πολλά χρόνια.

Το να τεθεί αυτό σε αμφισβήτηση τώρα, στην διπλωματία, καθιστά την Τουρκία επιτιθέμενο κράτος. Λέμε, “δεν μέτρησαν αυτό το νησί στη Λωζάννη, δεν μέτρησαν εκείνο το νησί”. Αν θυμάμαι καλά, στη Μεσόγειο υπάρχουν πάνω από 2.400 νησιά και βραχονησίδες. Αποκλείεται μια συνθήκη να μετρήσει όλα αυτά τα νησιά. Δεν το έχουμε δει πουθενά. 

Η Λωζάννη, τα νησιά, πέρα από τα 3 μίλια, τα έδωσε στην Ελλάδα, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει».