Κορυδαλλός: Εκκένωση και λουκέτο στο γηροκομείο-κολαστήριο, με εντολή εισαγγελέα

Εκκένωση και λουκέτο είχαμε με εντολή εισαγγελέα στο γηροκομείο-κολαστήριο στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρωί του Σαββάτου η ΕΡΤ. Είχαν προηγηθεί έλεγχοι που εντόπισαν τριτοκοσμικές συνθήκες για τους ηλικιωμένους, οι οποίες προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Τα όσα αναφέρει το πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη για το γηροκομείο στο Κορυδαλλό είναι πραγματικά σοκαριστικά. Σύμφωνα με το πόρισμα, η ατμόσφαιρα στον χώρο ήταν αποπνικτική, μύριζε ούρα και στα κρεβάτια τα στρώματα ήταν πολύ λεπτά και με βρώμικα κλινοσκεπάσματα και οι τρόφιμοι ήταν καταβεβλημένοι, αδύναμοι. Κάποιοι είχαν δερματικές αλλοιώσεις και άλλοι φαίνονταν να πονούν και φώναζαν ζητώντας βοήθεια, ωστόσο δεν υπήρχε αρχείο εξετάσεων για κανέναν.

Πρόκειται για μια δομή που ούτε καν γνώριζε την ύπαρξή της, η ίδια η ένωση των μονάδων φροντίδας. Ο Στέλιος Προσαλίκας, Πρόεδρος Ένωσης ΜΦΗ ανέφερε χαρακτηριστικά… «Είναι μία μονάδα που δεν την ξέραμε καν, δεν είναι μέλος του συνδέσμου μας δεν υπάρχουν φάκελοι ιατρικοί αν είναι δυνατόν».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή (17.02.2023), 9 ηλικιωμένοι που διέμεναν στο γηροκομείο στον Κορυδαλλό μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα που μίσθωσε η Περιφέρεια Αττικής, παρουσία και της Αστυνομίας, στο Γηροκομείο Αθηνών. Κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας και συνεννόησης του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, συνολικά θα μεταφερθούν στο Γηροκομείο Αθηνών 11 ηλικιωμένοι για τους οποίους δεν υπήρξε μέριμνα για την απομάκρυνση τους από συγγενικά τους πρόσωπα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το γηροκομείο-κολαστήριο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Τετάρτη 22 Φλεβάρη στις 6μμ έξω από το συγκεκριμένο γηροκομείο ( οδός Φιλικής Εταιρείας 15, Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, Κορυδαλλός), διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Όπως αναφέρει:

«Απαιτούμε εδώ και τώρα:

• Ανθρώπινη περίθαλψη σε ασφαλή χώρο όλων των ηλικιωμένων, μέχρι χθες τροφίμων, του γηροκομείου της φρίκης.

• Να καταλογιστούν άμεσα όλες οι ευθύνες και να πληρώσουν άμεσα οι υπεύθυνοι.

• Άμεση ίδρυση δημόσιων γηροκομείων και ιδρυμάτων για βαριά ανάπηρους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες ανοιχτής ή κλειστής, μόνιμης ή προσωρινής φιλοξενίας.

• Ένταξη στο δημόσιο των υπαρχόντων ιδιωτικών που έχουν ανθρώπινες προδιαγραφές και μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων και όσα είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα να κλείσουν με μεταφορά των περιθαλπόμενων σε δημόσιες δομές μαζί με τους εργαζόμενους».