Κορωνοϊός – Βρετανία: Απαγόρευση κυκλοφορίας και σκληρά μέτρα στη βορειοανατολική Αγγλία

Νέα περιοριστικά μέτρα ετοιμάζεται να επιβάλλει η βρετανική κυβέρνηση στη βορειοανατολική Αγγλία, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Τα μέτρα αναμένεται να επηρεάσουν 2 εκατομμύρια κατοίκους. Πλέον, οι χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας θα κλείνουν από τις 10 το βράδυ, ενώ στους κατοίκους απαγορεύεται να έχουν επαφές με άτομα εκτός σπιτιού.

Στόχος του Μπόρις Τζόνσον είναι να περιορίσει την περαιτέρω διασπορά των κρουσμάτων και να αποφύγει ένα νέο lockdown.

Οι υπουργοί μάλιστα προειδοποιούν τους πολίτες ότι είναι έτοιμοι να λάβουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα αν αυτά που ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ δεν λειτουργήσουν ή αγνοηθούν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο χθες ανακοίνωσε 3.991 νέα κρούσματα της Covid-19, αριθμό σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τα 3.105 κρούσματα που καταγράφηκαν προχθες. Άλλοι 20 άνθρωποι προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της πανδημίας μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Τα μεσάνυχτα σε ισχύ τα νέα μέτρα

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, σε παμπ, μπαρ και εστιατόρια σε όλη την επικράτεια ενδέχεται να επιβληθεί περιορισμός λειτουργίας.

Στην περιοχή που θα εφαρμοστούν τα μέτρα βρίσκεται το Νιουκάστλ, το Σάντερλαντ και το Μίντλσμπρο. Σε αυτές τις περιοχές, θα απαγορεύεται στους πολίτες να έχουν επαφές με οποιονδήποτε έξω από το σπίτι τους. Ο Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στη Βουλή των Κοινοτήτων, με τους ειδικούς να επιμένουν ότι χρειάζονται για να αποφευχθεί μια νέα γενική καραντίνα.

«Πρέπει να ελέγξουμε τον κορωνοϊό»

Τα νέα μέτρα απαγορεύουν στους πολίτες να έχουν επαφές με άτομα εκτός σπιτιού, ενώ οι παμπ και τα μπαρ θα μένουν κλειστά από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. «Γνωρίζω ότι οι αποφάσεις έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις οικογένειες, τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες. Θέλω να πω σε όσους επηρεάζονται ότι δεν παίρνουμε ελαφρά τη καρδία τέτοιες αποφάσεις. Συμφωνούμε με τα τοπικά συμβούλια ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τα στοιχεία και να δράσουμε και τα στοιχεία δείχνουν ότι πρέπει να δράσουμε τώρα, για να ελέγξουμε τον ιό και να κρατήσουμε τους ανθρώπους ασφαλείς. Ξέρω ότι οι πολίτες στα βορειοανατολικά θα ενωθούν για να πολεμήσουν τον ιό και πρέπει να τον πολεμήσουμε», είπε.

Περιορισμοί θα μπουν και στους οίκους φροντίδας ηλικιωμένων, που αναμένεται να απαγορευτεί η είσοδος στους επισκέπτες, πέραν των απαραίτητων και οι πολίτες θα κληθούν να αποφύγουν τις δημόσιες μεταφορές σε ώρες αιχμής, παρά μόνον για εξαιρετικές διαδρομές και να αποφύγουν να μοιράζονται αυτοκίνητα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε εβδομαδιαίο επίπεδο, τα κρούσματα στο Νιουκάστλ αυξήθηκαν από 51,2 μολύνσεις ανά 100.000 άτομα σε 64 μολύνσεις.

Προειδοποιήσεις για το Λονδίνο και το Λιτζ

Η αύξηση των μολύνσεων σε Λονδίνο και Λιτζ οδηγούν σε επιπλέον προειδοποιήσεις, ότι ενδέχεται και εκεί να εφαρμοστούν ανάλογα μέτρα με επιπλέον περιορισμούς. Πολλές περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανάμεσά τους το Μάντσεστερ και το Λέιτσεστερ έχουν ήδη χτυπηθεί με τοπικά lockdowns.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι όλες οι επιλογές είναι ήδη στο τραπέζι, εφόσον τα κρούσματα συνεχίσουν, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες.

protothema.gr