Κορονοϊός: Συναγερμός στην Κίνα – 25.000 κρούσματα σε μια μέρα

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν επιβεβαιωθεί 25.129 νέα εγχώρια κρούσματα, από 23.132 την Πέμπτη. Ο αριθμός πλησιάζει το ρεκόρ των 29.000 κρουσμάτων που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο, στο απόγειο της επιδημίας στη Σανγκάη.

Το Πεκίνο κατέγραφε σταθερή αύξηση κρουσμάτων στη διάρκεια της εβδομάδας με τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό να καταγράφεται χθες Πέμπτη.

Η μητρόπολη της Γκουαντζού, στα νότια της χώρας, η οποία είναι επίκεντρο της τρέχουσας επιδημίες και έχει επιβάλει lockdown σε πολλές συνοικίες, ανέφερε την Παρασκευή σχεδόν 9.000 νέα κρούσματα.

Μια μέρα νωρίτερα είχε ανακοινώσει σχέδιο για την κατασκευή νοσοκομείων εκστρατείας και χώρους καραντίνας με σχεδόν 250.000 κλίνες.

Νέες επιδημίες αναφέρθηκαν την Παρασκευή σε πολλές ακόμα κινεζικές πόλεις, παρότι η χώρα είχε χαλαρώσει τα απαγορευτικά μέτρα καταργώντας το επιτρεπόμενο όριο ανθρώπων σε χώρους ψυχαγωγίας.

Η μεγαλύτερη περιφέρεια του Πεκίνου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακο.

Παρόλο που δεν εγκαταλείπουν την πολιτική της μηδενικής ανοχής, οι κινεζικές αρχές είχαν στραφεί σε πιο στοχευμένους περιορισμούς κατά της COVID-19, οι οποίες έχουν πλήξει σφοδρά την οικονομία και έχουν πυροδοτήσει λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια.

Το κινεζικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εξέδωσε επικαιροποιημένες οδηγίες προς τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τους χώρους παραστάσεων και ψυχαγωγίας, αίροντας τα όρια στον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων σε θέατρα και εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και μουσικά φεστιβάλ, μόνο όμως σε περιοχές χαμηλού κινδύνου όπου δεν έχουν καταγραφεί ξεσπάσματα.