Κορονοϊός: Πότε και πώς θα χορηγούνται τα εμβόλια σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Μία ακόμη εκστρατεία, με τα νέα εμβόλια, ξεκινά ενάντια στην πανδημία από την Τετάρτη (14/9) στη χώρα μας, υπενθυμίζοντάς μας πως ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ.

Η νέα αναμνηστική δόση των επικαιροποιημένων εμβολίων προσφέρει προστασία από την αρχική εκδοχή της παραλλαγής Όμικρον και μπορεί να σώσει ζωές, κυρίως ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως ανέφεραν το απόγευμα της Δευτέρας (12/9) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μάλιστα, συνεδριάζει και πάλι σήμερα Τρίτη (13/9), με σκοπό την κατάρτιση συμπληρωματικού καταλόγου με όλα τα χρόνια νοσήματα που εμπίπτουν στην αναγκαιότητα για εμβολιασμό με αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, οι γενικές κατηγορίες πολιτών, για τους οποίους υπάρχει σύσταση για εμβολιασμό, είναι:

-όλα τα άτομα άνω των 60 ετών.

-όλα τα άτομα 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου,

-άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων,

-επαγγελματίες υγείας

-άτομα που διαμένουν με άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

-φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου και κινδυνεύουν από τις επιπλοκές του κορονοϊού.

-Η σύσταση, ωστόσο, δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στους υγιείς πολίτες, εάν οι περιστάσεις και η ίδια η πανδημία το απαιτήσει.

“Υπάρχει σκέψη, διότι υπάρχουν και άτομα τα οποία εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο κι επομένως μπορούν να διαφοροποιηθούν ή ακόμη και επιθυμούν να κάνουν ένα εμβόλιο. Όλα θα τα λάβουμε υπόψιν μας, είναι από αυτά τα θέματα που σας είπα ότι θα τα επεξεργαστούμε και θα τα αποτυπώσουμε στην συνεδρίαση συμπληρωματικά στον μεγάλο κατάλογο που έχουμε ήδη διαμορφώσει για τα νοσήματα, για τις καταστάσεις που συστήνεται ο εμβολιασμός”, ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Πότε και πώς θα χορηγούνται τα εμβόλια σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση. Δηλαδή, μπορούν να τα λάβουν μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει τον βασικό τους εμβολιασμό, (δύο δόσεις για τα υγιή άτομα και τρεις δόσεις για τα ανοσοκατασταλμένα), ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε.

Δεν υπάρχει, μάλιστα, καμία διαφοροποίηση, όπως εξήγησε η Καθηγήτρια, κυρία Θεοδωρίδου, αν ο εμβολιασμός έγινε με το εμβόλιο της AstraZeneca, ή το Johnson, ή της Pfizer.

Όσο για τους ανεμβολίαστους, ή πλημμελώς εμβολιασμένους που εξακολουθούν να υπάρχουν;

Στα άτομα αυτά, εάν ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν, έστω και τώρα, ο βασικός εμβολιασμός θα συμπληρώνεται με το μονοδύναμο εμβόλιο, δηλαδή με το παλιό κλασσικό εμβόλιο σε δύο δόσεις (Pfizer, Moderna).

Τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια χορηγούνται, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή μετά τη νόσηση.

Που εξακολουθούν να ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Κι ενώ όλοι μείναμε με την εντύπωση ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ακυρώθηκαν στην πράξη, καθώς από την αρχή του καλοκαιριού έπαυσε η υποχρέωση επίδειξή τους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης και εστίασης, νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε τη Δευτέρα (12/9) στη Βουλή, παρατείνει τη χρήση τους στους εργασιακούς χώρους έως το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου, «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις», το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, οι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα συνεχίζουν μέχρι και το τέλος του έτους (31/12/2022) να επιδεικνύουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αποφασίστηκε και για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι οφείλουν να υποβάλλονται σε rapid test σε εβδομαδιαία βάση, σε δημόσια ή ιδιωτική δομή ή φαρμακείο, με δική τους δαπάνη.

«Παραμένει το μέτρο στους εργασιακούς χώρους»

Ερωτώμενος σχετικά με το θέμα αυτό στην ενημέρωση της Δευτέρας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ξεκαθάρισε πως το μέτρο παραμένει και αφορά μόνο στους εργασιακούς χώρους.

Ουσιαστικά εννοεί ο κύριος Θεμιστοκλέους, πως το μέτρο παρέμεινε με σκοπό να πείσει ενδεχομένως και τους τελευταίους δύσπιστους απέναντι στον εμβολιασμό, να πραγματοποιήσουν -έστω και τώρα- τον βασικό εμβολιασμό με τις δύο δόσεις και στη συνέχεια και με την αναμνηστική δόση με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, εάν το επιθυμούν για τη δική τους προστασία.