Κορονοϊός: Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο

Τα δεδομένα για τον κορονοϊό στη σκιά του έκτου κύματος της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη μέσα στο καλοκαίρι παρακολουθούν οι επιστήμονες με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ σε δηλώσεις του την Τετάρτη να μην αποκλείει και το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.

Το μεγαλύτερο «χτύπημα» από το κύμα του κορονοϊού που είναι σε εξέλιξη δέχονται τα νησιά σε ορισμένα εκ των οποίων η θετικότητα ξεπερνά ακόμα και το 50% την ώρα που για δεύτερο 24ωρο χθες (29/06) τα κρούσματα πανελλαδικά πλησίασαν τα 20.000 – μαζί με τις επαναμολύνσεις.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για την Τετάρτη (29/06) οι πιο υψηλές θετικότητες καταγράφονται σε Μύκονο (53,53%), Μήλο (52,45%), Σαντορίνη (39,51%) και Πάρο (31,7%). Την ίδια ώρα στην Αττική καταγράφηκαν σχεδόν τα μισά κρούσματα (9.848) ενώ σε ανοδική πορεία βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη με 1,385 κρούσματα.

Στο ίδιο πλαίσιο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,35 ενώ σε ορισμένε περιοχές έχει φτάσει ακόμα και το 1,52.

«Μελανό» σημείο παραμένουν, παράλληλα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – μόνο το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τις 260 με αύξηση 12% σε σχέση με την Τρίτη – αν και ακόμα δεν μεταφράζονται σε πίεση στους σκληρούς δείκτες όπως οι διασωληνώσεις ή οι θάνατοι γεγονός που επιτρέπει στο υπουργείο Yγείας να διαμηνύει δια του Θάνου Πλεύρη ότι δεν υπάρχει ανάγκη για λήψη μέτρων ούτε σε γενικό ούτε σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ:

  • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 (57.9% άνδρες) με διάμεση ηλικία τα 70 έτη
  • To 91.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
  • Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 41 (43.16%) δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς και 54 (56.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
  • Οι εισαγωγές3 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 260 (ημερήσια μεταβολή +12.55%).
  • Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς.
  • Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Αν χρειαστεί θα ενισχυθούν τα μέτρα

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης, μίλησε στο GRtimes.gr, τόσο για το αν υπάρχει ανησυχία στις αρχές για τα κρούσματα, αλλά και για το ενδεχόμενο λήψης ενισχυμένων μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί ένα νέο κύμα της πανδημίας.

«Η μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, πάντα προκαλεί προβληματισμό και εγρήγορση και υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Η πρόσφατη έξαρση οφείλεται κυρίως στην κυκλοφορία των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν αυξημένη μολυσματικότητα και ικανότητα ανοσιακής διαφυγής» τόνισε χαρακτηριστικά στο GRTimes o πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Επιπλέον σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης ενισχυμένων μέτρων προς αναχαίτιση ενός νέου κύματος της πανδημίας, ο Θεοκλής Ζαούτης υπογράμμισε: «Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μέτρα δεν έχουν καταργηθεί αλλά, όπως για παράδειγμα η χρήση της μάσκας, έχει ανασταλεί η υποχρεωτικότητα τους. Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στις αστικές συγκοινωνίες, στους χώρους παροχής φροντίδας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και, επίσης, συστήνεται ισχυρά στους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Γενικότερα οι συστάσεις περιλαμβάνουν την αποφυγή συγχρωτισμού, την καραντίνα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και τη διενέργεια συχνών διαγνωστικών ελέγχων. Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και αν τυχόν χρειαστεί, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συστήσει ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων».