Κορωνοϊός-Οικονομία: H Lehman Brothers ήταν ένα απλό «κρυολόγημα»

Πέρασαν δώδεκα χρόνια από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στις ΗΠΑ, που προκάλεσε την πιο σημαντική οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Σήμερα, οικονομολόγοι όπως ο Τζέισον Φέρμαν, εκ των κορυφαίων συμβούλων του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, πιστεύουν ότι η οικονομική καταστροφή από την πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και την παγκόσμια ύφεση του 2008. Ο COVID-19 αλλάζει τον κόσμο που ζούμε και απειλεί να «μολύνει» την οικονομία με ανυπολόγιστες συνέπειες.

του Σωτήρη Δανέζη

Σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής”, η σημερινή διαφαινόμενη οικονομική κρίση μπορεί να διαφέρει, στην προέλευσή της, από εκείνη που ακολούθησε τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, αλλά ακολουθεί μια παρόμοια σειρά γεγονότων: κατάρρευση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της χρηματιστηριακής αγοράς, μείωση της ζήτησης, της ανάπτυξης, της απασχόλησης και των εισοδημάτων. Τα σενάρια για προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας της αγοράς, ως αποτέλεσμα του προσωρινού κλεισίματος εργοστασίων ή αποθηκών και της καραντίνας των εργαζομένων, δεν μπορούν πλέον να αποκλειστούν. Το ξέσπασμα της πανδημίας δημιουργεί όχι μόνο αβεβαιότητα στην οικονομία, αλλά επιβάλλει, ως μέτρο προφύλαξης, την οικονομική αδράνεια μέχρι να απομακρυνθεί ή να περάσει ο κίνδυνος.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ο φόβος που γεννά ένας ιός ο οποίος σκοτώνει και κυκλοφορεί ανάμεσά μας και ο τρομακτικός ρυθμός μετάδοσής του απειλούν με ανεπανόρθωτη ζημιά, εκτός των άλλων, τα ταξίδια, τη φιλοξενία και την ελληνική βιομηχανία τουρισμού λίγο πριν από την έναρξη της σεζόν.

Οι ειδικοί στα οικονομικά πιστεύουν ότι πολύ σύντομα οι τράπεζες, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων, θα πρέπει να αρχίσουν να παρέχουν χαμηλότοκα δάνεια και να αυξήσουν την ανοχή τους σε καθυστερημένες αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με πτώχευση, λόγω έλλειψης προμηθειών ή πελατών ή λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές από τους πιστωτές τους.

Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε σειρά από παρεμβάσεις με διευκολύνσεις και περικοπές φόρων για τα χαμηλά εισοδήματα, ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και να βοηθήσουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις που θα βρεθούν στο χείλος της καταστροφής.

Αν αυτό το θρίλερ, που ζουν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 136 χώρες του πλανήτη, φθάσει στο τέλος του το επόμενο δίμηνο, τότε τα χαμόγελα θα επιστρέψουν. Αν η πανδημία διαρκέσει ένα εξάμηνο ή και περισσότερο, τότε η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία θα επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, που η κατάρρευση της Lehman Brothers θα μοιάζει με απλό «κρυολόγημα» κι ένα κακό απόγευμα στα διεθνή χρηματιστήρια. όσο για την Ελλάδα, φαίνεται πως είμαστε μερικές ημέρες πίσω στον ρυθμό εξάπλωσης του ιού, σε σύγκριση με χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια κρούσματα και έχουν περίπου τον ίδιο πληθυσμό. Δυστυχώς, όμως, σε κάθε συζήτηση που αφορά τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του θα πρέπει να θεωρούμε βέβαιο πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας.