Κορονοϊός: Με τη χαλάρωση αυτών των μέτρων ξεκινάει η εβδομάδα

Συγκεκριμένα, από τις 6.00 το πρωί της Δευτέρας (31/1) απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση και επιστρέφει η μουσική.

Τι αλλάζει στην Εστίαση

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που έχει δημοσιευτεί με τα νέα μέτρα, για την εστίαση προβλέπονται τα εξής:

  • Σε κάθε τραπέζι μπορούν να κάθονται μέχρι έξι άτομα.
  • Οι κατάλογοι θα πρέπει να απολυμαίνονται κάθε φορά που αλλάζει πελάτες το τραπέζι.
  • Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση μέσα στο μαγαζί.
  • Ειδικά το προσωπικό φοράει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

Τι αλλάζει στη διασκέδαση

  • Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση μέσα στο μαγαζί. Ειδικά το προσωπικό πρέπει να φοράει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).
  • Σε κάθε τραπέζι μπορούν να κάθονται μέχρι έξι άτομα.
  • Οι μουσικοί πρέπει να τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός μέτρου.
  • Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές πρέπει να παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και να μην «μπερδεύονται» με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Τζανάκης: Η χαλάρωση των μέτρων είναι προς όφελος υγειονομικό

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης, «η χαλάρωση του μέτρου που γίνεται, δηλαδή η αύξηση του ωραίου είναι προς όφελος υγειονομικό διότι ο κόσμος που θα πηγαίνει για τα εστιατόρια και ταβέρνες θα αραιώνει καθώς αυξάνεται το ωράριο των εστιατορίων. Δε συμπυκνώνεται ο κόσμος δηλαδή σε ένα μικρότερο ωράριο. Αν τηρήσουμε τα πρωτόκολλα και αν έχουμε μια διακριτική, χαμηλή μουσική, δε νομίζω ότι θα έχουμε κάποια επίπτωση εις βάρος της πανδημίας μια αυτή τη χαλάρωση».

«Έχουμε τη μεταβατική περίοδο από την Δέλτα στην Όμικρον»

«Οι διασωληνωμένοι έχουν πέσει περίπου κατά 100 θέσεις στις ΜΕΘ το τελευταίο 10ημερο. Οι νοσηλευόμενοι έχουν σταθεροποιηθεί σε κάτω από 480 εισιτήρια καθημερινά, επομένως έχουμε σε αυτούς τους δείκτες τη μεταβατική περίοδο από τη (μετάλλαξη) «Δέλτα» στην «Όμικρον». είπε ο κύριος Τζανάκης.

Κλείνοντας, σε ερώτηση για το αν η πανδημία οδεύει προς εκτόνωση, ο καθηγητής είπε:

«Η εξέλιξη της Όμικρον ήταν εντέλει μία καλή εξέλιξη, πέρα από το πολύ μεγάλο επιδημιολογικό βάρος, είναι μια καλή εξέλιξη. Αν ο ιός εξελίξει ένα στέλεχος ακόμα μεταδοτικότερο αλλά ακόμα ελαφρότερο, είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση μία νόσου που θα ενδημήσει και δε θα μας απασχολεί τόσο πολύ που να μας χαλάει την κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής».