Κορονοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω από σήμερα

Για τα παιδιά 5-11 ετών οι εμβολιασμοί ξεκινούν στις 23 Οκτωβρίου

Την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού από σήμερα, Δευτέρα, σε 352 εμβολιαστικά κέντρα ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Όπως εξήγησε ο εμβολιασμός που ξεκινά από σήμερα αφορά όσους είναι 12 ετών και άνω.

Σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει σήμερα το απόγευμα.

Ειδικά, δε, για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών διευκρινίστηκε ότι οι γονείς μπορούν από σήμερα να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, με τη διαδικασία να ξεκινά γι αυτή την κατηγορία στις 23 Οκτωβρίου.

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα γίνεται με το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η μακρόχρονη προστασία από σοβαρή νόσηση επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό σώθηκαν περίπου 20 εκατ. ζωές τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του

Όπως σημείωσε σε αυτή τη φάση βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός τόσο των κρουσμάτων όσο και νοσηλειών σε ΜΕΘ και θανάτων. «Ναι μεν δεν έχουμε μεγάλο αριθμό αλλά και ο σημερινός αριθμός είναι σημαντικός και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής» επισήμανε η κυρία Θεδωρίδου η οποία εκτίμησε ότι «ο λόγος για την σημερινή επιδημιολογική εικόνα είναι η φθίνουσα ανοσία».

Επικαλούμενη τα στοιχεία για τη γονιδιωματική επιτήρηση παγκοσμίως, η κυρία Θεοδωρίδου είπε πως «φαίνεται ότι ο αρχικός ιός όσο και οι επόμενες μεταλλάξεις δεν ανιχνεύονται στην κοινότητα» ενώ «σήμερα επικρατεί η παραλλαγή ΧΒΒ.1».

Ειδικά για τη χώρα μας σημείωσε ότι «το 45% των μολύνσεων από τον Σεπτέμβριο ανήκει στην ΧΒΒ.1.5, την παραλλαγή με τη μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή»