Κορονοϊός: Έως 500 Ρώσοι πολίτες την εβδομάδα θα μπορούν να έρχονται Ελλάδα

Ακόμα μια παράταση πήρε η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την είσοδο έως 500 Ρώσων πολιτών την εβδομάδα στη χώρα, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (20/02), εν μέσω της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει παρατείνει μέχρι τις 8 Μαρτίου την είσοδο έως και 500 Ρώσων πολιτών την εβδομάδα εάν αυτοί έχουν αρνητικό τεστ τη νόσο COVID-19 και κουπόνι ξενοδοχείου ή έγγραφα που δείχνουν την προσωρινή διαμονή τους στη χώρα, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (20/02).

Συγκεκριμένα, με βάση τη σχετική δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η σχετική οδηγία ισχύει από τις 06:00 της Δευτέρας (22/02) έως και τις 06:00 της 8ης Μαρτίου.

Βέβαια, η Ελλάδα έχει επιτρέψει την είσοδο 500 Ρώσων την εβδομάδα από τις 7 Σεπτεμβρίου 2020, με την οδηγία «Εφαρμογή ελεγχόμενων μέτρων εισόδου, επιλεκτικός εργαστηριακός έλεγχος και προσωρινοί περιορισμοί για μόνιμους κατοίκους της Ρωσικής Ομοσπονδίας» προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου COVID-19 και έχει παραταθεί επανειλημμένα.

Επισημαίνεται πως οι Ρώσοι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται αποκλειστικά αεροπορικώς στην Ελλάδα μέσω τριών αεροδρομίων, αυτών στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ακόμα, οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να έχουν αρνητικό PCR τεστ για τη νόσο COVID-19 έως και 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, με πιστοποιητικό στα Αγγλικά που θα αναφέρει όλα τα δεδομένα.

Οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να ελέγχουν αυτό το πιστοποιητικό πριν από την επιβίβαση και, ελλείψει αυτού, να απαγορεύσουν την επιβίβαση, διαφορετικά θα πρέπει να απελάσουν τον επιβάτη με δικά τους έξοδα.

Συν τοις άλλοις, οι πολίτες της Ρωσίας, πριν από την άφιξη στην Ελλάδα, πρέπει να συμπληρώσουν το ηλεκτρονικό PLF (έντυπο εντοπισμού επιβατών), αναφέροντας τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελλάδα.

Δεν αποκλείεται στο αεροδρόμιο άφιξης να γίνει μια τεστ για τη νόσο COVID-19 και στην περίπτωση αυτή, ο Ρώσος πολίτης δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον τόπο προσωρινής διαμονής του έως ότου βγουν τα αποτελέσματα του εργαστηριακού τεστ.

Υπενθυμίζεται πως οι παραβάτες αντιμετωπίζουν διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και οι ελληνικές Αρχές ελέγχουν προσεκτικά τη συμμόρφωση με το καθεστώς της αυτο-απομόνωσης.

Από την πλευρά της, Ρωσία ανακοίνωσε, στις 28 Ιανουαρίου, τη συνέχιση των πτήσεων με την Ελλάδα από τις 8 Φεβρουαρίου, καθώς αυτές ανάμεσα στη Μόσχα και στην Αθήνα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα και, στη συνέχεια, ήρε τους περιορισμούς για την είσοδο μόνιμων κατοίκων της Ελλάδας στη χώρα.