
Εκτός απροόπτου, η παραλλαγή του κορονοϊού με την οποία θα μπούμε στο φθινόπωρο, θα είναι μία από τις δύο νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5, οι οποίες εμφανίζουν τάσεις επικράτησης στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας.
Οι δύο νεότερες παραλλαγές του κορονοϊού Όμικρον 4 και 5 εμφανίζουν ακόμη πιο αυξημένη μεταδοτικότητα, σε σχέση με την Όμικρον και Όμικρον 2.
Όπως καταγράφηκε από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιστήρησης των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2, μέσα σε ένα δίμηνο η μετάλλαξη Όμικρον 4 στην Αττική έφτασε από το 3,3% του συνόλου των μεταλλάξεων στο 10,8% την τελευταία εβδομάδα,
ενώ τα κρούσματα της Όμικρον 5 (που έχει επικρατήσει πλέον στην Πορτογαλία) από το 1,8% έφτασαν σε μία εβδομάδα να καταλαμβάνουν το 2,4%.
Η αύξηση αυτή, προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες γιατί στις δύο χώρες που υπάρχει διασπορά αυτήν την εποχή, την Πορτογαλία, αλλά και τη Γερμανία, φαίνεται να αλλάζουν άρδην τις επιδημιολογικές ισορροπίες.
Η μεγαλύτερη αύξηση, πάντως, στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά και στην Αττική.
Τα κρούσματα αφορούν στην παραλλαγή Όμικρον 4 (ΒΑ.4) και την παραλλαγή Όμικρον 5 (ΒΑ.5).
Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, δεν είναι εμφανές ποια από τις δύο θα αποδειχθεί πιο «ισχυρή» και θα επικρατήσει έναντι της άλλης.
Σύμφωνα ωστόσο, με τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρη Θάνο, στο τέλος θα επικρατήσει μόνο η μία από τις δύο παραλλαγές.
“Μεταξύ των δύο παραλλαγών, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια ένδειξη διαφοροποίησης. Και οι δύο, ωστόσο, είναι πιο μεταδοτικές από την Όμικρον και την Όμικρον 2 (ΒΑ και ΒΑ.2).
Δεν έχουμε ενδείξεις ξεκάθαρες και αξιόπιστες για το πόσο πιο μεταδοτικές είναι σε σχέση με τις προηγούμενες, αλλά και μεταξύ τους”, σημειώνει ο επιστήμονας.
Όπως όλα δείχνουν, δήλωσε ο ίδιος στο iatropedia.gr, θα επικρατήσει η παραλλαγή που θα φέρουν οι τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι.
“Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή δεδομένα. Φυσικά και θα επικρατήσουν οι νέοι ιοί, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου. Μία από τις δύο, όμως, θα γίνει κυρίαρχη.
Δεν ξέρουμε εάν θα κυριαρχήσει η Όμικρον 4, ή η Όμικρον 5. Θα κυριαρχήσει αυτή που θα έρθει “απ’ έξω”.
Αν έρθουν στην Ελλάδα περισσότερα κρούσματα μετάλλαξη 4 από το εξωτερικό, θα κυριαρχήσει η Όμικρον 4 (ΒΑ.4), αν έρθουν περισσότερα Όμικρον 5 (ΒΑ.5) θα κυριαρχήσει η Όμικρον 5”, επισημαίνει.
Με δεδομένη την αθρόα προσέλευση τουριστών και φέτος, δεν αποκλείεται να αλλάξει στην Ελλάδα η καλή σήμερα επιδημιολογική εικόνα, ενώ παρόμοιος κίνδυνος υπάρχει και για τη νέα νόσο που παρουσιάζει πλέον επιδημικά χαρακτηριστικά, την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μετρά ήδη δύο κρούσματα στην Ελλάδα.
Ίσως να μην είναι τυχαίο άλλωστε, πως καταγράφεται αυξητική τάση των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες στους τουριστικούς προορισμούς, ενώ και η θετικότητα τις τελευταίες 7 ημέρες έχει αυξηθεί σημαντικά στα πιο δημοφιλή νησιά.
Στη χώρα μας οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 έχουν κυριαρχήσει ενώ την Δευτέρα 20 Ιουνίου ανακοινώθηκαν 4.832 νέα κρούσματα, ενώ 11 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου.