Κορονοϊός: 3.445 κρούσματα και 75 νέοι θάνατοι σήμερα στην χώρα μας

Τα κρούσματα σήμερα (07/04) κινούνται για ακόμη μια μέρα σε υψηλά επίπεδα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης. Στο μεταξύ έντονη είναι η ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων αλλά και των νεκρών.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης εκτίμησε ότι το Πάσχα στο καλό σενάριο, θα έχουμε 2.000 κρούσματα κορονοϊού τη μέρα.

Όπως εξήγησε, η μετάδοση του ιού δεν μειώνεται τόσο γρήγορα και συνεπώς σε τρεις εβδομάδες “δεν περιμένει κανείς ότι θα γίνουν θαύματα”.

Ωστόσο, τόνισε ότι γίνεται να κάνουμε καλύτερο Πάσχα από πέρσι «χωρίς να είναι αυτό που κάναμε το 2019, με συστάσεις για το μέγεθος των συγκεντρώσεων των πολιτών αλλά και τεστ».

Πράσινο φως για άνοιγμα Λυκείων στις 12 Απριλίου

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε υπέρ του ανοίγματος όλων των τάξεων του Λυκείου από τις 12 Απριλίου. Από την πλευρά του και η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας στους ειδικούς ήταν ακριβώς αυτή, να επιστρέψουν στην δια ζώσης εκπαίδευση όλοι οι μαθητές του Λυκείου.

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις παίζει το ότι έχουν φτάσει στα φαρμακεία της χώρας τα self tests που θα αρχίσουν να διατίθενται από αύριο, Πέμπτη, στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα.

Όπως έχει ξεκαθαριστεί, προτεραιότητα στην προμήθειά τους από τα φαρμακεία θα έχουν οι μαθητές των Λυκείων αλλά και οι εκπαιδευτικοί.
Η πλατφόρμα για τα self test -self-testing.gov.gr- θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών και εκπαιδευτικών.

Σημειώνεται πως τα self tests δεν θα μπορούν να γίνουν στα φαρμακεία και σε περίπτωση που οι μαθητές είναι αρνητικοί θα πρέπει να έχουν μία υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς τους.

Νωρίτερα σήμερα η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή ξεκαθάρισε πως το άνοιγμα των Λυκείων, έπειτα των Γυμνασίων και τέλος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.