Κορονοϊός: 2.759 κρούσματα και 75 νέοι θάνατοι σήμερα στη χώρα μας

Στα 2.759 διαμορφώθηκαν σήμερα (22/04) τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Καθώς η πανδημία συνεχίζει την επέλασή της στη χώρα, η επιστροφή στην κανονικότητα έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε, στο διάγγελμά του την Τετάρτη (21/04), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την άρση των περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση δίνει, από την αρχή, έμφαση στην εμβολιαστική διαδικασία, με την ηλικιακή ομάδα 30 – 39 ετών να παίρνει μάλιστα σειρά.

«Η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους ηλικίας από 30 έως 39 θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να πιάσουμε το γκρουπ που έχει το μεγαλύτερο RT. Αυτό θα βοηθήσει στο άνοιγμα, ώστε τους επόμενους 1-2 μήνες να δούμε σημαντική μείωση της επιδημικότητας που οδηγείται ουσιαστικά από αυτό το γκρουπ» ανέφερε σήμερα σχετικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι «σε περίπου 60-80 ημέρες θα έχουμε φτάσει σε ικανό επίπεδο εμβολιασμών για να χτιστεί το τείχος ανοσίας».

Την αισιοδοξία ότι με τους εμβολιασμούς θα μπορέσει να αποφευχθεί, ενδεχομένως, και ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σε μία πιο δυσοίωνη πρόβλεψη προχώρησε, εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάνοντας λόγο για αναζωπύρωση της πανδημίας μετά το τέλος Μαΐου και χαρακτηρίζοντας πρόωρο το άνοιγμα της εστίασης.

Την ίδια ώρα, ο Ηλίας Μόσιαλος προειδοποίησε ότι «ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί. Θα συνεχίσουμε να ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κορονοϊό, όπως και με τον ιό της γρίπης».

Σε ό,τι αφορά το Πάσχα και την επιστροφή στην κανονικότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, τα βασικά σημεία του σχεδιασμού είναι τα εξής:

-Το Πάσχα δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα πρέπει οι πιστοί να φορούν διπλή μάσκα τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

-Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ισχύει από τις 22:00 και μετά, ενώ ανήμερα του Πάσχα στις 21:00. Ωστόσο, από Δευτέρα του Πάσχα, η κυκλοφορία θα επιτρέπεται ως τις 23:00.

-Αναφορικά με το πασχαλινό τραπέζι, δίνεται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των εννέα ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και 12 ατόμων σε εξωτερικούς.

-Στις 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση και η απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις 23:00.

-Ακολουθούν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια, τα οποία ανοίγουν στις 10 Μαΐου.

-Τέλος, στις 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός και απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις.