Κορονοϊός: 1.866 κρούσματα σήμερα στην χώρα μας

Φαρμακοποιοί για self test

Στα ύψη τα κρούσματα κορονοϊού και σήμερα (05/04), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει αδιάκοπα την επέλασή της στη χώρα, η κυβέρνηση έχει βάλει μπρος το σχέδιο για τη σταδιακή άρση του lockdown, με τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου να ανεβάζουν σήμερα ρολά, με εξαίρεση τις περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης.

Την ίδια στιγμή, τον δρόμο προς τα φαρμακεία και προς διάθεση στο κοινό, παίρνουν και τα self test, ένα ακόμη εργαλείο που δρομολογεί η κυβέρνηση για το ασφαλές άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Εντούτοις, το μέτρο, προτού ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, έχει δημιουργήσει ενστάσεις.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης προειδοποίησε, σήμερα, για το ενδεχόμενο τα κρούσματα να διπλασιαστούν ή ακόμη και να τριπλασιαστούν, από τα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα, εάν αποτύχει η διαδικασία των self test.

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξει πουθενά στην Ελλάδα το λιανεμπόριο εξέφρασε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε σε οξεία φάση του τρίτου κύματος (…). Δεν γίνεται καλή ανίχνευση και απομόνωση των κρουσμάτων. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία την στιγμή της οξείας φάσης ενός κύματος να ανοίγεις την αγορά ή να κάνεις άρση μέτρων».

Δείτε αναλυτικά την κατανομή των κρουσμάτων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ