Κορονοϊός: 1.526 κρούσματα σήμερα και 20 νέοι θάνατοι στη χώρα μας

Σήμερα ανακοινώθηκαν 1526 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 166067, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6061 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52913 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

277 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 200 (72.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 20 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6017 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3534 (58.7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στα όριά τους βρίσκονται τα νοσοκομεία Αττικής, καθώς οι ΜΕΘ-COVID «ασφυκτιούν», προκαλώντας έντονες ανησυχίες σε ειδικούς και κυβέρνηση.

Η ΠΟΕΔΗΝ αποκαλύπτει πως μέχρι χθες το απόγευμα, οι 161 από τις 205 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, ήταν καλυμμένες, ενώ οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία παρουσιάζουν εκτόξευση της τάξεως του 50%.

«Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο ως το δεύτερο κύμα της πανδημίας, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί όχι μόνο για να κατασκευαστούν ΜΕΘ, αλλά και για να προσληφθεί το εξειδικευμένο προσωπικό. Όχι μόνο έχουν γίνει λίγες προσλήψεις, αλλά οι ΜΕΘ που υπάρχουν προσεγγίζουν περίπου στο μισό τα όσα έχει προβλέψει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την Ελλάδα, δηλαδή τις τουλάχιστον 3.000 ΜΕΘ που θα έπρεπε να έχει» επισημαίνει η κα Πάκου.
Παράλληλα, στον Ευαγγελισμό νοσηλεύονται 32 ασθενείς στις ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ-COVID: «Χθες το βράδυ ήταν όλες γεμάτες. Η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. Δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό για τη θωράκιση του συστήματος Υγείας, κάτι που ζητάμε εδώ και πολύ καιρό. Ασφυκτιούμε» μας εξήγησε o καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών, γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Στο Αττικό νοσοκομείο η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη, όμως όχι για πολύ, όπως συνηγορούν τα στοιχεία : «Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις κλινικές COVID και όχι στις ΜΕΘ. Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει ότι σε 10 μέρες περίπου από τώρα θα γεμίσουν και οι ΜΕΘ» σημείωσε o Γιώργος Σιδέρης γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων στο Αττικό.