Κόντρα υπουργείου Υγείας και ΠΙΣ για το μέτρο συνταγογράφησης των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές

Το μέτρο της συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους θα ισχύσει κανονικά, σύμφωνα με το υπ. Υγείας. Ωστόσο, το θεσμικό όργανο των γιατρών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εκφράζει αντίθετη άποψη, ζητώντας από την ηγεσία του υπ. Υγείας, να αποσύρει το μέτρο και  να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία απέναντι στους ανασφάλιστους.

Ήδη το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται κατάλογο των εξαιρέσεων που αφορούν παιδιά, νεφροπαθείς – αιμοκαθαρόμενους κλπ όπως ορίζεται στο νόμο.

Συνεπώς, για τη διευκόλυνση των ανασφάλιστων μέχρι τις 30 Απριλίου που θα συγκροτηθεί ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν κανονικά.

Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, αναφορικά με το θέμα της απαγόρευσης συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπομπής σε εξετάσεις των ανασφάλιστων πολιτών από ιδιώτες ιατρούς, πραγματοποιεί εκ νέου, ανοιχτή, αποφασιστική και θεσμικά αναγκαία παρέμβαση.

Με το φλέγον αυτό θέμα των ημερών -καθώς το μέτρο είναι σε ισχύ από τις 15 Μαρτίου και αφορά 1,7 εκατομμύρια ανασφάλιστους-, ασχολήθηκε κατά την τελευταία του συνεδρίαση το ΔΣ του ΠΙΣ το οποίο έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις…

«Ήδη από την πρώτη στιγμή το μέτρο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στους ασθενείς όσο και στο σύστημα υγείας καθώς το πλήθος αυτό των πολιτών είναι αναγκασμένο να αναζητά ένα ραντεβού σε δημόσιες δομές υγείας προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα φάρμακα», τονίζει ο ΠΙΣ και προσθέτει:

«Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων δομών και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης του κορωνοϊού αλλά και την απίστευτη ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

Το μέτρο αυτό δεν έχει καμία άλλη λογική, παρά να αναγκάσει τους πολίτες αυτούς να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να εξασφαλίσουν ραντεβού σε δημόσιες δομές μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πέραν αυτού, διαχωρίζει τους ιατρούς της χώρας με απαράδεκτο τρόπο σε ιατρούς του δημοσίου, και ιατρούς του ιδιωτικού τομέα και καταστρατηγεί το Νόμο περί ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής. Οι ιατροί της χώρας είναι ισότιμοι και κανένας διαχωρισμός τέτοιου είδους δεν μπορεί να είναι αποδεκτός από την ελληνική κοινωνία.

Από την πρώτη στιγμή τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όσο και το σύνολο των ιατρικών συλλόγων της χώρας έχει καλέσει το υπουργείο Υγείας να δείξει την αυτονόητη κοινωνική ευαισθησία και να αποσύρει το απαράδεκτο αυτό μέτρο.

Έστω και τώρα καλούμε το υπουργείο Υγείας να αποσύρει τη σχετική διάταξη και να δώσει τη δυνατότητα στους ευάλωτους συμπολίτες μας, που πλήττονται από την ακρίβεια, να έχουν την δυνατότητα να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους στους γιατρούς τους, όπως έκαναν μέχρι τώρα. Σε αντίθετη περίπτωση θα δούμε αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας στον ευαίσθητο πληθυσμό των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Αυτή είναι η στιγμή που το Κράτος θα πρέπει να δείξει την κοινωνική του ευαισθησία με απτό και άμεσο τρόπο».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας να αντιδράσουν με επιστολές διαμαρτυρίας και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Τα αγαθά της Υγείας και του Φαρμάκου θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένα για το σύνολο των πολιτών της χώρας. Οτιδήποτε άλλο είναι λάθος και οδηγεί σε μεγάλη υγειονομική κρίση που θα κληθεί ο Έλληνας πολίτης να την πληρώσει με πολλαπλάσιο κόστος.