Κομισιόν: Περιμένουμε μια ειρηνική λύση με το ελληνοτουρκικό στη Μεσόγειο

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε τη Δευτέρα σε διάλογο την Τουρκία και ζήτησε από την Άγκυρα να αποφύγει μονομερή βήματα που πυροδοτούν εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Την εξεύρεση μια ειρηνικής λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο ζήτησε από την Τουρκία η Κομισιόν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία να βρει μια ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι ενέργειες της Άγκυρας προκαλούν ανησυχία σε ολόκληρη την Ε.Ε.».

Ο αξιωματούχος κάλεσε άκομη την Τουρκία σε διάλογο αντί μονομερών ενεργειών που κλιμακώνουν τις εντάσεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπορέλ – Τσαβούσογλου

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το πρωί της Κυριακής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Τσαβούσογλου και ο Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις εν μέσω της αυξημένης έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Δένδιας: Διάλογος με την Τουρκία χωρίς την απειλή πολέμου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς
Την ετοιμότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ως εκ τούτου και της ΑΟΖ, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει χωρίς απειλές, εκβιασμούς, προκλήσεις και την απειλή πολέμου.

«Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και προετοιμασμένη να εισέλθει σε διάλογο με την Τουρκία για την επίλυση της μόνης υφιστάμενης διαφοράς που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και, κατ’ επέκταση, της υπερκείμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Οι προϋποθέσεις είναι αυτονόητες και υπαγορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο. Ο διάλογος πρέπει να γίνεται δίχως απειλές και εκβιασμούς δίχως προκλήσεις δίχως την απειλή πολέμου» δήλωσε ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στη Real News.

Ο ίδιος παρατήρησε, άλλωστε, πως μέσω του ειλικρινούς διαλόγου η Ελλάδα έφτασε στις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την ΑΟΖ.