Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Κλιμακώνεται ο «πόλεμος» των δεξαμενόπλοιων: Αμερικανικό «ένταλμα σύλληψης» για το Grace 1...

Κλιμακώνεται ο «πόλεμος» των δεξαμενόπλοιων: Αμερικανικό «ένταλμα σύλληψης» για το Grace 1 – Ακινητοποιημένο το ιρανικό τάνκερ

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κόντρα ΗΠΑ-Ιράν μέσω της «διπλωματίας των τάνκερ» και αφού οι αρχές των ΗΠΑ εξέδωσαν «ένταλμα σύλληψης» για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 με καθαρό στόχο την ακινητοποίησή του.

Αναμένεται πως η Τεχεράνη θα αντιδράσει καθώς το ζήτημα πλέον στην περιοχή έχει μετατραπεί σε μια παρτίδα σκάκι μεταξύ των εμπλεκόμενων δυνάμεων, και καμία κίνηση δε μένει αναπάντητη.

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που μετατράπηκε σε ένα από τα αντικείμενα της διένεξης ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση άλλαξε θέση χθες Παρασκευή (16/8), αλλά παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και είναι ακόμα ασαφές εάν αναχωρεί σύντομα.

Το Grace 1 συνελήφθη από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις δυτικά του στενού που οδηγεί στη Μεσόγειο την 4η Ιουλίου, λόγω των υποψιών ότι επρόκειτο να παραβιάσει κυρώσεις της ΕΕ μεταφέροντας αργό στη Συρία, σύμμαχο του Ιράν.

Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι αυτός ήταν ο σκοπός του ταξιδιού του. Το Γιβραλτάρ ήρε τη διαταγή κράτησης του σκάφους Πέμπτη (15/8), αλλά την κατάσταση όσον αφορά το πλοίο περιέπλεξε η έκδοση αμερικανικού «εντάλματος σύλληψης» του πλοίου, μια προσπάθεια της ύστατης ώρας για να παραμείνει το τάνκερ ακινητοποιημένο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την έκδοση του εντάλματος.

Ερωτηθείς για τη θέση και το ένταλμα της Ουάσινγκτον, ο Πικάρντο είπε πως το ζήτημα «ασφαλώς μπορεί να επιστρέψει στο δικαστήριο», αναφερόμενος στο Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ. Η παρέμβαση αυτή της τελευταίας στιγμής από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί άλλη μια ανατροπή στην πλοκή αυτής της μακρόσυρτης υπόθεσης, που διαρκεί από την 4η Ιουλίου.