ΚΙΝΑΛ: «Ηρεμούν τα πνεύματα» στην Κ.Ο. για τη μεταβατική ηγεσία

ΚΙΝΑΛ

Οι υποψήφιοι αρχηγοί στο Κίνημα Αλλαγής συμφώνησαν στην ανάγκη που υπάρχει να μην οξύνουν τα πνεύματα, ούτε να συγκρουστούν στην κοινοβουλευτική ομάδα για το ποιος θα εκπροσωπεί το Κίνημα Αλλαγής στις κοινοβουλευτικές του δραστηριότητες.

Μετά από συνεννοήσεις όλων των πλευρών, από το βράδυ της Πέμπτης, αλλά και νωρίς το πρωί της Παρασκευής, επιτεύχθηκε κατ’ αρχήν συμφωνία ώστε τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας να μην αλλάξει η μέχρι τώρα κατάσταση και βεβαίως να μην υπάρχει καμία εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη μεταβατικού αρχηγού, έως την 5η Δεκεμβρίου, που είναι προγραμματισμένο να στηθούν κάλπες για την εκλογή του διαδόχου της Φώφης Γεννηματά.

Την εκπροσώπηση του ΚΙΝΑΛ λοιπόν μέχρι τότε θα έχει στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών και τις καίριες κοινοβουλευτικές μάχες και δράσεις ο Κώστας Σκανδαλίδης ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ενώ ο Βασίλης Κεγκέρογλου θα συνεχίσει ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας να ασκεί τα καθήκοντα που προβλέπονται γι’ αυτή τη θέση.

Η διάθεση όλων των πλευρών να επικυρωθεί απλώς αυτή η διάταξη δυνάμεων και προσώπων που είχε κάνει από καιρό η Φώφη Γεννηματά, στην επικείμενη συνεδρίαση της ΚΟ είχε διαφανεί από την Πέμπτη. Όμως την Παρασκευή το πρωί ο κ. Κεγκέρογλου εμφανίστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 (και στον Γιώργο Παπαδάκη), σαν… μεταβατικός αρχηγός, μπερδεύοντας τα πράγματα:

«Θα λειτουργώ ως θεσμικός αρχηγός και το πολιτικό βάρος, θα έχουν οι δύο εκπρόσωποι, οι κ.κ. Κατρίνης και Σκανδαλίδης, οι οποίοι θα ασκούν νομοθετικό έργο στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει λέγοντας: «Θα εισηγηθώ θεσμική ηγεσία και νομοθετική ηγεσία μέχρι την εκλογή, η εισήγησή μου δεν θα περιλαμβάνει εκλογική διαδικασία».

Ο… αρχηγικός ιδεασμός του κ. Κεγκέρογλου, ξένισε πολλούς ακόμα και βουλευτές, που δεν μπορούσαν, όπως έλεγαν ορισμένοι εξ αυτών, να καταλάβουν ότι όταν εξέλεγαν γραμματέα στην κοινοβουλευτική ομάδα επέλεγαν άθελά τους και ηγέτη για την παράταξη, έστω και για ένα μεταβατικό διάστημα!

Το τηλεφώνημα Κεγκέρογλου στον Σκανδαλίδη

Μετά από διάφορες παρασκηνιακές καντρίλιες γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν τα πράγματα και ποιος αποφασίζει τι, φαίνεται να ηρέμησαν ξανά τα πνεύματα. Προς το μεσημέρι της Παρασκευής ο κ. Κεγκέρογλου τηλεφώνησε στον κ. Σκανδαλίδη, την υποβάθμιση του οποίου φαινόταν να στοχεύει η πρωινή του δήλωση, για να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, κάτι που οι πληροφορίες λένε ότι έγινε σε καλό κλίμα.

Το θέμα, όπως λένε έμπειροι κομματικοί, που παρακολουθούν τις διαδικασίες, είναι να συνεννοηθούν οι δυο τους (Σκανδαλίδης και Κεγκέρογλου) και να λύσουν και κάθε παρεξήγηση, αλλά και κάθε πρακτικό ζήτημα, που μπορεί να προκύψει.

Κατά τα λοιπά, αρμόδιες πηγές από το περιβάλλον του Παύλου Χρηστίδη ξεκαθάριζαν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αποχώρησης του νεαρού στελέχους από την κούρσα της ηγεσίας και ότι η σκέψη για μία κάποια αναβολή των εκλογών εδράζεται στο φορτισμένο κλίμα από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά.