Κίνα – Σι Τζινπίνγκ: Οι διεθνείς αγορές δεν μπορούν να μας προστατεύσουν

Λόγω απειλών, η Ουάσινγκτον πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τις κυρώσεις σε βάρος κατασκευαστών κινεζικών τσιπ

«Η Κίνα πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητες της παραγωγής της» δήλωσε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ την ώρα που η χώρα του είναι αντιμέτωπη με έντονες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

«Λέω συχνά πως υπάρχουν δύο (κρίσιμα) πράγματα να διασφαλίσουμε: το πρώτο είναι το μπολ φαγητού της Κίνας», υπογράμμισε κατά την ετήσια σύνοδο του κοινοβουλίου, αναφερόμενος στην επισιτιστική ασφάλεια.

«Το δεύτερο, είναι να οικοδομήσουμε έναν ισχυρό βιομηχανικό τομέα», εκτίμησε ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με τις δηλώσεις που δημοσιεύει σήμερα η Λαϊκή Ημερησία, το όργανο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Μία μεγάλη χώρα 1,4 δισ. κατοίκων δεν πρέπει να υπολογίζει παρά μόνο στον εαυτό της προκειμένου να επιλύσει αυτές τις δύο προβληματικές», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος. «Οι διεθνείς αγορές δεν μπορούν να μας προστατεύσουν» πρόσθεσε.

Η ανάπτυξη κρίσιμων τομέων θα επιτρέψει στην Κίνα να γίνει «μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα απ΄όλες τις πλευρές» επισήμανε ακόμη ο Κινέζος πρόεδρος.

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίδονται σε μια μάχη για την κατασκευή ημιαγωγών, αυτών των μικροσκοπικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones), των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Λόγω απειλών, η Ουάσινγκτον πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τις κυρώσεις σε βάρος κατασκευαστών κινεζικών τσιπ, που παρεμποδίζονται στο εξής στην προμήθεια αμερικανικής τεχνολογίας.

Η Κίνα ανακοίνωσε την Κυριακή στόχο ανάπτυξης «περίπου 5%» για το 2023, κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου του κοινοβουλίου στη διάρκεια της οποίας ο Σι Τζινπίνγκ θα λάβει νέα εντολή για πενταετή προεδρική θητεία.

Η χώρα ανακοίνωσε εξάλλου αυξημένο προϋπολογισμό άμυνας για το 2023 σε ένα πλαίσιο δυσπιστίας των ασιατικών γειτόνων της, των Ηνωμένων Πολιτειών και στο εξής και του ΝΑΤΟ απέναντι στην αύξηση της δύναμής της.