Κίνα: Σε χαμηλό 74 ετών οι γεννήσεις το 2022 – Μειώθηκαν κατά 10%

Ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τους γονείς και να λύσει το δημογραφικό πρόγραμμα της χώρας, η Κίνα εμφανίζει ποσοστό γεννήσεων κατά 10% μικρότερο από πέρυσι

Η Κίνα είχε μόλις 9,56 εκατ. γεννήσεις το 2022, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας. Ήταν ο χαμηλότερος αριθμός από τότε που άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά αρχεία το 1949.

Το υψηλό κόστος για την φροντίδα και τη μόρφωση των παιδιών, η αυξανόμενη ανεργία και η ανασφάλεια στην εργασία καθώς και οι διακρίσεις με βάση το φύλο αποθαρρύνουν πολλά νέα ζευγάρια από την απόκτηση ακόμα ενός παιδιού –ακόμα και από την ιδέα να αποκτήσουν έστω έναν μόνο απόγονο.

Πέρυσι, ο πληθυσμός της χώρας επίσης μειώθηκε για πρώτη φορά σε έξι δεκαετίες, στο 1,41 δισεκ. ανθρώπους.

Μεγάλο μέρος της πληθυσμιακής μείωσης είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ενός παιδιού στην Κίνα που εφαρμόστηκε από το 1980 έως το 2015, αν και η αναθεώρηση της πολιτικής αυτής έχει κάποιες επιπτώσεις.

Σχεδόν το 40% των νεογέννητων στην Κίνα πέρυσι ήταν το δεύτερο παιδί έγγαμων ζευγαριών, ενώ το 15% ήταν σε οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.