Κικίλιας: Να γίνεται η δεύτερη δόση του AstraZeneca εκτός αν υπάρχει διαφορετική ιατρική οδηγία

Από το Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται για το συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ευρώπης, ο Βασίλης Κικίλιας επανέλαβε πως η Ελλάδα ακολουθεί τις επιστημονικές οδηγίες σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca. Τι είπε για τη δεύτερη δόση αλλά και τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης.

Την άποψη που εξέφρασε και το πρωί της Τρίτης (15.06), επανέλαβε το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Όπως εξήγησε, πάνω από 20 χώρες συστήνουν να γίνει κανονικά η δεύτερη δόση του εμβολίου του AstraZeneca με την Ελλάδα να ακολουθεί την ίδια επιστημονική εισήγηση.

«Η επιτροπή εμβολιασμών κάνει επαγγελματικά, με αφοσίωση και καθήκον τη δουλειά της. Εμείς ακολουθούμε, όπως και άλλες 20 χώρες, την επιστημονική κατεύθυνση σε ό,τι έχει να κάνει με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η επιτροπή έχει κάνει τη δουλειά της με επιστημονικούς όρους. Πάνω από 60 εκατ. Ευρωπαίοι και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση αυτού του εμβολίου και θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν και τη δεύτερη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, η Ελλάδα έχει φτάσει τους 7 εκατ. εμβολιασμούς και το πρόγραμμα προχωράει πολύ καλά. «Το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε θέματα, κυρίως επικοινωνιακά. Τα εμβόλια, όμως, είναι ασφαλή», σχολίασε.

«Η διευθύντρια του EMA, η κυρία Κουκ, είπε σήμερα για μια ακόμα φορά ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και πρέπει να γίνεται. Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου παραμένουν πολύ περισσότερα από ότι οι οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες και έτσι πορευόμαστε», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το τι απαντά στους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις είναι σε σύγχυση και δεν γνωρίζουν αν πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη, ο κ. Κικίλιας ήταν κατηγορηματικός. «Θα κάνουν τη δεύτερη δόση με AstraZeneca, εκτός αν υπάρχει σύσταση από γιατρό και σοβαρός λόγος για να μην το κάνει κάποιος», τόνισε.

«Η πλειοψηφία των πολιτών εξ όσων γνωρίζω ήδη το κάνει και έτσι πρέπει. Και οι επιστημονικοί φορείς σε αυτό καταλήγουν. Πρέπει να είναι διακριτό τι λένε οι επιστήμονες, τι εισηγούνται και τι λένε οι υπόλοιποι με όρους επικοινωνίας», πρόσθεσε.
«Άκρατος λαϊκισμός η φράση «ξεστοκάρισμα»»

Ο υπουργός Υγείας κλήθηκε να σχολιάσει την έντονη κριτική που γίνεται από πλευράς της αντιπολίτευσης, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και της επιτροπής εμβολιασμών στην περίπτωση του σκευάσματος της AstraZeneca. Μάλιστα, του υπενθυμίστηκε η φράση του Αλέξη Τσίπρα για το «ξεστοκάρισμα», όταν άνοιξε η πλατφόρμα για τους 30άρηδες μόνο με το συγκεκριμένο εμβόλιο και επανέλαβε τη θέση που είχε πάρει και τότε.

«Όπως και τότε, έτσι και τώρα, πιστεύω ότι αυτός είναι άκρατος λαϊκισμός. Αυτή η εθνική αρχή εμβολιασμών, με κορυφαίους επιστήμονες, είναι μια επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και υπουργό Υγείας τον κ. Ξανθό. Τη διατηρήσαμε, είναι ακέραιη και επιστημονικά κάνει τη δουλειά της», τόνισε.