Κικίλιας: Από το υπερπλεόνασμα του τουρισμού στηρίξαμε κι άλλους κλάδους της οικονομίας

«Τα τελευταία δύο χρόνια ο Τουρισμός οδηγεί την οικονομία, την ανάπτυξη και δίνει εισόδημα αδιαμεσολάβητο στην ελληνική κοινωνία. Μέσα από τα υπερπλεονάσματα του ελληνικού Τουρισμού μπορέσαμε και στηρίξαμε και τους άλλους κλάδους της Οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

«Οι άνθρωποι του Τουρισμού λένε ότι φέτος θα είμαστε πάνω 10 – 20% σε σχέση από πέρυσι»

Ο υπουργός Tουρισμού, Βασίλης Κικίλιας μίλησε για την εκκίνηση της τουριστικής σεζόν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Ο Βασίλης Κικίλιας αρχικά σχολίασε τις θετικές επιδόσεις που χαρτοφυλακίου του, όπως έδειξε η δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Metron Analysis για το MEGA.

Στην συνέχεια ο υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε την νέα διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ «Shopping yn Greece» και σχολίασε σχετικά: «Γιατί να μην έρθουν να ψωνίσουν και την Ελλάδα, όπως στο Μιλάνο, στο Παρίσι και το Λονδίνο».

Στην σκέψη πολλών ανθρώπων που εργάζονται στον τουριστικό τομέα είναι εάν οι διπλές κάλπες του καλοκαιριού, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία του Τουρισμού.

Πάνω σε αυτό απάντησε ο υπουργός: «Εύλογη είναι η ερώτηση. Θέλω να πω ότι είναι δομημένη η στρατηγική μας έτσι ώστε τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται. Οι προκρατήσεις ξεκινούν από την άνοιξη και φθάνουν μέχρι αρχές του χειμώνα. Οι άνθρωποι του Τουρισμού λένε ότι φέτος θα είμαστε πάνω 10 – 20% σε σχέση από πέρυσι».

Σημαντικό γεγονός είναι ότι φέτος ότι η δεξαμενή του Τουρισμού επεκτείνεται με τις αγορές της Κίνας και της Αυστραλίας, που λόγω υγειονομικών κριτηρίων δεν ήταν διαθέσιμες.

Πάνω σε αυτό σχολίασε ο κ. Κικίλιας: «Κατ’ αρχάς χθες είχαν την τιμή να συναντηθώ με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας. Μου επιβεβαίωσε ότι οι πτήσεις από Σανγκάη και Πεκίνο θα ενταθούν και θα ενισχυθεί κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών».

Και πρόσθεσε ο υπουργός Τουρισμός: «Ζήτησα πιο πολλές πτήσεις εκτός της τουριστικής περιόδου. Ομοίως, από την Αυστραλία, μίλησα με τον πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα και ανοίξαμε γραφείο του ΕΟΤ στην Μελβούρνη».

Στην συνέχεια ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι θα υπάρχουν καθημερινές πτήσεις από τον Καναδά και σε αυτό προστίθεται και οι ήδη συμφωνημένες 58 πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ.

Σε ερώτηση αν το υπουργείο Τουρισμού έχει σκέψεις για προγράμματα που θα βοηθήσουν νέα ζευγάρια ή κι άλλες ομάδες του πληθυσμού να κάνουν διακοπές απάντησε ο υπουργός: «”Τρέχουν προγράμματα κοινωνικού τουρισμού πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για αυτό το χρονικό διάστημα και αυτό είναι νομοθετημένο μέχρι το 2025. Η διάρκεια καθορίζει την αξία. Καταλαβαίνουμε ότι μέσα από τις πολλαπλές κρίσεις υπάρχει ανάγκη για στήριξη και βοήθεια. Είναι ιερό δικαίωμα να μπορούν να πάρουν την οικογένεια τους και να ξεκουραστούν κάποιες μέρες και αυτό κινεί και την οικονομία».

Η τουριστική κίνηση στη Σαντορίνη ενόψει καλοκαιριού

Ο Μανώλης Ορφανός, δημοτικός Σύμβουλος της Θήρας μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την πορεία του τουρισμού στο νησί της Σαντορίνης.

«Το Πάσχα, όπως κάθε χρόνο περιμένουμε πολλούς επισκέπτες. H πληρότητα θα φθάσει για το Πάσχα στο 60 – 70%, αλλά προμηνύεται μία πολύ καλή σεζόν. Υπολογίζεται ότι θα φτάσουμε σε αύξηση 20% σε σχέση από πέρυσι. Τα νούμερα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. έχουμε σε σχέση με την ζήτηση των κρατήσεων περίπου 20 – 25% αύξηση από το 2022 και περίπου 45% σε σχέση με το 2019».

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανό, φέτος στο νησί της Σαντορίνης θα υπάρξει μία αύξηση της τάξης του 15% από τους επιχειρηματίες των καταλυμάτων και υπολογίζεται ότι θα παραμείνει εκεί η αύξηση κι υπογράμμισε ότι η Σαντορίνη είναι ένας προορισμός για όλα τα βαλάντια.

Η τουριστική κίνηση στα Ψαρά ενόψει καλοκαιριού

Ο Κώστας Βρατσάνος, δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την πορεία του τουρισμού στα Ψαρά.

«Προσβλέπουμε στον τουρισμό. Πέρυσι ήταν μία πολύ χρονιά για το νησί μας και τα μηνύματα για φέτος είναι πολύ αισιόδοξα», σχολίασε αρχικά ο δήμαρχος.

Στην συνέχεια επεσήμανε ο κ. Βρατσάνος ότι το θέμα του κόστους είναι σημαντικό λέγοντας ότι τα μικρά νησιά εξακολουθούν να έχουν ΦΠΑ 24%.

Ο δήμαρχος των Ψαρών είπε χαρακτηριστικά «το μικρά νησιά είναι διαμάντια που θα πρέπει να προβληθούν» με τον Βασίλη Κικίλια να απαντάει ότι θα ζητήσει από τον ΕΟΤ να κάνει μία ιδιαίτερη καμπάνια για τα μικρά νησιά.

Καταλήγοντας ο υπουργός μίλησε σχετικά με τις συνθήκες εργασίες των υπαλλήλων στον Τουρισμό και για τα AirBnB και τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Ο Βασίλης Κικίλιας για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και τα AirBnB

«Μετά την πανδημία υπήρχε κόσμος που δεν ξαναγύρισε στον τουρισμό. Για αυτό το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ έχουν κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια πρώτα από όλα να εκμεταλλευτούμε τους Έλληνες που θέλουν να δουλέψουν. Ζητάω από όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού καλές και ποιοτικές δουλειές, αλλά και σεβασμός στους εργαζόμενους. Μαζί με αυτά το υπουργείο Eργασίας για πρώτη φορά έδωσε το δικαίωμα με νομοθετική πράξη να έχουμε και δέκα χιλιάδες ανθρώπους στον τουρισμό από το εξωτερικό],σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού.

Ενώ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ανέφερε ο κ. Κικίλιας: «Τα χρόνια της κρίσης οι βραχυχρόνιες ήταν ένα έξτρα εισόδημα για την ελληνική οικογένεια, αυτό είναι ιερό και θα προστατευθεί. Θέλουμε υγειονομικούς κανόνες, εξόδους ασφαλείας και ποιότητα. Αυτοί οι άνθρωποι θα προστατευθούν, γιατί έχουν δικαίωμα να έχουν ένα έξτρα εισόδημα ως οικογένεια. Αυτοί οι οποίοι το κάνουν επαγγελματικά θα μπει ένα άλλο πλαίσιο, παραπάνω φορολόγησης, έτσι ώστε και το κράτος να παίρνει πίσω ανταποδοτικά αυτό το οποίο κερδίζουν επαγγελματικά από το συγκεκριμένο».