Κίεβο: Ανησυχία για ύπαρξη σχεδίου ανατροπής της κυβέρνησης Ζελένσκι – Εκκαθάριση υψηλόβαθμων στελεχών

Ουκρανία

Ο Zελένσκι έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκκαθάριση υψηλόβαθμων στελεχών στις υπηρεσίες πληροφοριών και της εισαγγελίας έπειτα από έναν μεγάλο αριθμό αποσκιρτήσεων στις ρωσικές δυνάμεις.

Το Κίεβο ανησυχεί πλέον για την ύπαρξη σχεδίου ανατροπής της κυβέρνησης Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι εκτός από τον Διοικητή της SBU, απέλυσε και τον Volodymyr Gorbenko, Αναπληρωτή Πρόεδρο της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας

(SBU) και αντικατέστησε πέντε περιφερειακούς επικεφαλής του τμήματος στις περιοχές Σούμι, Ντνιπροπετρόφσκ, Zιτομίρ, Υπερκαρπαθία και Πολτάβα.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι διόρισε νέο επικεφαλής του τμήματος SBU στην περιοχή του Χάρκοβο, τον Oleksandr Kuts.

Ο προηγούμενος επικεφαλής της SBU της περιοχής, Ρομάν Ντούντιν, απολύθηκε στις 29 Μαΐου, επειδή, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, δεν εργάστηκε για την προστασία της πατρίδας και σκεφτόταν μόνο τα συμφέροντά του.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι απέλυσε τον επικεφαλής της SBU, Ιβάν Μπακάνοφ, και τη γενική εισαγγελέα, Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Ο Μπακάνοφ, παιδικός φίλος του προέδρου, τέθηκε σε διαθεσιμότητα για «ακατάλληλη εκτέλεση επίσημων καθηκόντων, με αποτέλεσμα την απώλεια ζωής ή άλλες σοβαρές συνέπειες».

Ο Βασίλι Μαλιούκ έγινε αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι διευκρίνισε ότι η απόλυση των Μπακάνοφ και Βενεντίκτοβα συνδέθηκε με μεγάλο αριθμό ποινικών υποθέσεων προδοσίας και συνεργατισμού που κινήθηκαν εναντίον υπαλλήλων της εισαγγελίας και άλλων υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, περισσότεροι από 60 υπάλληλοι της εισαγγελίας και του δικαστηρίου παραμένουν στα κατεχόμενα και εργάζονται προς το συμφέρον του Κρεμλίνου.