Κίεβο: Αυτό είναι το μοντέλο που προτείνουμε – Μόσχα: Ιδού οι όροι μας

Ουκρανία

Την ώρα που μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια διπλωματική λύση και να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε νωρίτερα για «ρεαλιστικές θέσεις», ενώ Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «ελπίδες».

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, που διαπραγματεύεται σχεδόν σε καθημερινή βάση με τους Ουκρανούς για την εκεχειρία, αποκάλυψε ότι στις συνομιλίες που προηγήθηκαν.

Το Κίεβο πρότεινε να δημιουργηθεί στην Ουκρανία μια «αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός αποστρατικοποιημένου κράτους, που θα έχει όμως τις δικές του δυνάμεις».

Ο Μεντίνσκι διευκρίνισε ότι αυτό συζητείται σε επίπεδο ηγεσιών των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο Μεντίνσκι κατονόμασε τον στόχο της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη Ουκρανία, ουδέτερη

– όχι μέλος στρατιωτικών μπλοκ, όχι μέλος του ΝΑΤΟ – μια χώρα που θα είναι φίλος, γείτονάς μας, με την οποία αναπτύσσουμε σχέσεις μαζί, χτίζουμε το μέλλον μας και η οποία δεν θα αποτελεί εφαλτήριο για στρατιωτικές και οικονομικές επιθέσεις κατά της χώρας μας».

Τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος που «κυριολεκτικά κάθε αριθμός και κάθε γράμμα στις συμφωνίες» συζητείται με ιδιαίτερη προσοχή με την ουκρανική πλευρά.

«Θέλουμε αυτή να είναι μια συμφωνία για τις επόμενες γενιές, έτσι ώστε τα παιδιά μας να ζουν επίσης σε έναν κόσμο, τα θεμέλια του οποίου θα τυθούν σε αυτή τη συμβατική διαδικασία», εξήγησε ο Μεντίσνκι.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας μίλησε και για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, αναφέροντας πως «αποτελούν έναν πλήρους κλίμακας και άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας».

Ο Σ.Λαβρόφ από την πλευρά του είπε ότι τα βασικά ζητήματα διαπραγμάτευσης είναι η ασφάλεια των πολιτών στην ανατολική Ουκρανία, η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και τα δικαιώματα των ρωσόφωνων της Ουκρανίας.