Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Αυτοί είναι οι εκπρόσωποι των βασιλικών οικογενειών που θα έρθουν σήμερα στην Ελλάδα

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας θα δώσει το παρών στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου καθώς σήμερα θα φτάσει στη χώρα μας η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας, δηλαδή ο ανιψιός του τέως βασιλιά, Φίλιππος ΣΤ, η σύζυγός του Λετίθια αλλά και ο αυτοεξόριστος Βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α.

Στην Αθήνα θα βρεθούν επίσης η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας καθώς και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη, αδελφές της Άννας Μαρίας και ο διάδοχος του θρόνου, Φρέντερικ.

Το παρών θα δώσουν επίσης ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος ΙΣΤ΄, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα συνοδευόμενη από την πρώην βασίλισσα Βεατρίκη.

Η λίστα με τους εκπροσώπους των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης δεν αποκλείεται να αυξηθεί και άλλο καθώς μπορεί να υπάρξουν και νέες αφίξεις που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.

Την Δευτέρα πάντως αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου και η πριγκίπισσα Άννα, εκπροσωπώντας την βρετανική βασιλική οικογένεια ενώ αδιευκρίνιστο ακόμη παραμένει εάν θα παραβρεθούν ο πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ ή ο πρίγκιπας Έντουαρντ.

Το τελετουργικό της κηδείας

Οι εργασίες για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι συνεχίζονται ακατάπαυστα ενώ η οικογένεια του εκλιπόντος κανονίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για το τελετουργικό της κηδείας.

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη θα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από τις 6.00 έως τις 10.30.

Τα μέτρα της αστυνομίας θα είναι δρακόντεια. Ήδη από νωρίς το πρωί του Σαββάτου έχουν τοποθετηθεί κορδέλες από την Τροχαία κατά μήκος της Μητροπόλεως που απαγορεύουν τη στάση και τη στάθμευση από το βράδυ της Κυριακής μέχρι να ολοκληρωθεί η εξόδιος ακολουθία.

Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας στην εξόδιο ακολουθία θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Μόλις ολοκληρωθεί η κηδεία θα ξεκινήσει η πομπή προς το Τατόι. Οι επίσημοι θα μετακινηθούν με ειδικά οχήματα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η πομπή θα φτάσει από τη Μητρόπολη στο Σύνταγμα και από εκεί μέσω της Κατεχάκη και της Αττική Οδού θα φτάσει στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας και από τον κόμβο της Βαρυμπόμπης θα καταλήξει στο Τατόι. Θα ακολουθήσει η ταφή του τελευταίου μονάρχη δίπλα στους τάφους των γονιών του.

Αυστηρά μέτρα

Από νωρίς το πρωί η δημοτική αστυνομία τοποθετεί κορδέλες αλλά και προειδοποιητικές ταμπέλες στις οποίες αναγράφουν πως απαγορεύεται η στάθμευση από αύριο στις 10:00 στις οδούς Μητροπόλεως Ερμού και Αιόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται αν ο κόσμος είναι πολύς να παραταθεί κατά μια ώρα το λαϊκό προσκύνημα, που θα ξεκινήσει από τις 6 το πρωί. Στην Μητρόπολη θα παρευρεθούν περίπου 190 άτομα.

Η προσέλευση των προσκεκλημένων θα γίνει σύμφωνα με το πρωτόκολλο υψηλών προσώπων το οποίο ορίζει τη σειρά με την οποία θα εισέλθουν αλλά και τις θέσεις που θα καταλάβουν μέσα στον ιερό ναό ανάλογα με το αξιώματος.

Οσον αφορά το τελετουργικό, ο τέως βασιλιάς, θα κηδευτεί με τα ίδια λόγια που κηδεύεται κάθε άνθρωπος.

Η μόνη διαφορά είναι την ώρα που θα λένε το όνομά του θα λένε και δίπλα Βασιλέως ημών γενόμενον και αυτό για λόγους ιστορικής ακρίβειας

Μόλις ολοκληρωθεί η τελετή θα ξεκινήσει η πομπή, με τους επισήμους να επιβιβάζονται σε ειδικά οχήματα για να μεταβούν στο Τατόι, υπό δρακόντεια μέτρα.

Η σορός εκείνη την ώρα θα βρίσκεται ήδη στο μαυσωλείο για το τρισάγιο. Θα ακολουθήσει η ταφή του τέως βασιλέα Κωνσταντίνου.