Κέρκυρα: Γιατί να περάσετε το φετινό Πάσχα στο νησί των Φαιάκων που φημίζεται για την ομορφιά και τις παραδόσεις του.

Το νησί των Φαιάκων είναι γνωστό παγκοσμίως για την ομορφιά του, αλλά και τις παραδόσεις του, οι οποίες κορυφώνονται τις ημέρες του Ορθόδοξου Πάσχα.

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, εκείνοι που το επισκέπτονται κάθε χρόνο την πασχαλινή περίοδο μόνο και μόνο για να ζήσουν από κοντά τα έθιμα του νησιού και να πάρουν μια γεύση αυθεντικής, κερκυραϊκής παράδοσης.

Αν, λοιπόν, σκέφτεστε να κάνετε ένα Πάσχα μακριά από τα τετριμμένα, δείτε τους λόγους για να επισκεφθείτε φέτος την Κέρκυρα.

– Παράδοση, ιστορία και κατανυκτική ατμόσφαιρα

Ξεκινώντας από το Σάββατο του Λαζάρου και με διάρκεια μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα προετοιμαστείτε για μία γιορτή που συνδυάζει τις παραδόσεις της ορθόδοξης και της καθολικής κοινότητας.

Ο επιβλητικός Άγιος Σπυρίδωνας, οι λιτανείες των επιταφίων, οι κατανυκτικές εκδηλώσεις εντείνουν το θρησκευτικό αίσθημα, ενώ η ενετική επίδραση είναι εμφανής με τις μουσικές των φιλαρμονικών, τις χορωδίες, τα στολισμένα καντούνια και την ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα να επιβεβαιώνουν όσους λένε πως δεν γνωρίζεις το Πάσχα, αν δεν το ζήσεις στην Κέρκυρα.

– Κάθε ημέρα και κάτι νέο

Καθημερινά την Μεγάλη Εβδομάδα, οι προετοιμασίες για την Κυριακή του Πάσχα δεν σταματούν, όπως ακριβώς και οι εκδηλώσεις.

Την Κυριακή των Βαΐων, γίνεται η λιτάνευση –συνοδεία όλων των φιλαρμονικών της πόλης– του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, ενός εθίμου που κρατά από το 1629 σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου για την απαλλαγή του νησιού από τη θανατηφόρα επιδημία της πανώλης.

Τη Μεγάλη Δευτέρα το νησί «ντύνεται» με υπέροχες μυρωδιές, από την προετοιμασία των παραδοσιακών γλυκών, όπως το μαντολάτο και η φογάτσα.

Στη συνέχεια και ενώ παντού στο νησί ακούγονται τα μελωδικά τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας η Κέρκυρα μπαίνει στην τελική ευθεία για την Ανάσταση και τη Λαμπρή.

Μάλιστα, τη Μεγάλη Πέμπτη, στο Duomo, την Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, μια μικρή ιεροτελεστία λαμβάνει χώρα. Οι πιστοί ανάβουν δώδεκα κεριά και σβήνουν από ένα με την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι βγαίνουν με συγκεκριμένη σειρά, ενώ το Μεγάλο Σάββατο γίνεται η περιφορά του επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα και ακολουθεί η πρώτη Ανάσταση και το έθιμο των μπότηδων.

– Τα κανάτια που σπάνε

Το πρωτότυπο και θορυβώδες έθιμο των μπότηδων έχει τις ρίζες του στα ενετικά χρόνια κατοχής του νησιού και γιορτάζεται μόνο στην Κέρκυρα.

Το Μεγάλο Σάββατο, μετά τις 11π.μ, οπότε και γίνεται η πρώτη Ανάσταση, οι Κερκυραίοι συγκεντρώνονται στο Λιστόν και τη μεγάλη πλατεία στο κέντρο του νησιού και σπάνε μεγάλα κόκκινα κανάτια με νερό και κόκκινες κορδέλες δεμένες στο στόμιο, με σκοπό να διώξουν το κακό.

Οι περίφημοι μπότηδες πέφτουν με δύναμη στο έδαφος από τα μπαλκόνια προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο, αλλά και έντονο ενθουσιασμό στους παρευρισκομένους.

Αφού η φασαρία τελειώσει, οι φιλαρμονικές ορχήστρες του νησιού ξεχύνονται στους δρόμους σκορπώντας χαρά με τις μελωδίες του.

– Το έθιμο της «Μαστέλας»

Και εκεί που κάποιος θα νόμιζε πως οι μπότηδες είναι το τελευταίο εντυπωσιακό έθιμο για το Πάσχα, οι Κερκυραίοι μας ξαφνιάζουν ευχάριστα και πάλι. Την ώρα που στο Λιστόν σπάνε κανάτια, στην Πίνια – το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης-αναβιώνει το έθιμο της Μαστέλας.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι πινιαδόροι τοποθετούν σε κεντρικό σημείο του δρόμου ένα στολισμένο βαρέλι με νερό και καλούν τους περαστικούς να ρίξουν μέσα σε αυτό χρήματα, για το καλό.

Όταν σημάνουν οι καμπάνες της Πρώτης Ανάστασης, κάποιος πρέπει να βουτήξει στο νερό και να βγάλει τα κέρματα από μέσα, ενώ ταυτόχρονα καταβρέχει τον κόσμο γύρω του.

με πληροφορίες από το marieclaire.gr