Κέρκυρα: Έτσι ρημάζει και θυμίζει ζούγκλα το Μον Ρεπό – Οι νέες εικόνες από τα ανάκτορα

Ένα μεγάλο δέντρο έπεσε το πρωί στα ανάκτορα του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα κλείνοντας τον δρόμο. Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν περνούσε κάποιος και έτσι δεν είχανε ατύχημα. Αναμενονται τα συνεργεία του δημου να μεταβούν στο σημείο για την απομάκρυνση του, με τις εικόνες να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις συζητήσεις για την εγκατάλειψη του μνημείου.

Το συγκεκριμένο μέρος αποτελεί χώρο προσέλκυσης ντόπιων αλλά και τουριστών. Η κατάσταση που παρουσιάζει το κεντρικό επιβλητικό κτίριο – παλάτι σίγουρα δεν είναι αυτή που πρέπει για το συγκεκριμένο μνημείο. Σοβάδες πέφτουν από το κτίριο, μαυρισμένα παντζούρια και μπαλκόνια και τοίχοι ξεθωριασμένοι στο Μον Ρεπό.

Το ανάκτορο του Μον Ρεπό χτίστηκε από τον Άγγλο αρμοστή των Ιονίων Νήσων Frederic Adam, το 1831. Λέγεται πως ήταν δώρο προς την αγαπημένη του γυναίκα, την Κερκυραία Νίνα Παλατιανού, ενώ αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο επίσης Άγγλος Whitmore. Διαθέτει μεγάλα ανοίγματα, αποικιακού ρυθμού με έντονα ελληνικά και νεοκλασικά στοιχεία.

Το Μον Ρεπό, μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα παραχωρήθηκε στον βασιλιά Γεώργιο και έως το 1967 παρέμεινε στη βασιλική οικογένεια, που το χρησιμοποιούσε ως θερινό ανάκτορο. Έκτοτε ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη για την κυριότητά του, καθώς οι βασιλικοί απόγονοι το διεκδίκησαν ως προσωπική περιουσία, κάτι που τελικά απέρριψαν τα ελληνικά δικαστήρια, παραχωρώντας το Μον Ρεπό στο Δήμο της Κέρκυρας.

Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ έδωσε στην έπαυλη και το κτήμα το όνομα με το οποίο καθιερώθηκε: Mon Repos που σημαίνει «ανάπαυση μου». Το Μον Ρεπό φιλοξένησε την αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας πριν χτίσει το Αχίλλειο, ενώ εκεί γεννήθηκε και ο πρίγκιπας Φίλιππος, που αργότερα παντρεύτηκε την Ελισάβετ της Αγγλίας.

Πλέον το κτίριο ανήκει στον Δήμο Κέρκυρας ωστόσο έχει παραχωρηθεί για αρκετά χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού και στεγάζει το Μουσείο της Παλαιόπολης. Ας ελπίσουμε σύντομα να γίνουν παρεμβάσεις, διότι οι εικόνες του corfutvnews.gr, προβληματίζουν…