Κεφαλονιά: Η φωτιά πέρασε ανάμεσα από τα σπίτια – Στην παραλία οι τουρίστες

Κεφαλονιά

Εκκενώθηκαν τουριστικά καταλύμματα και ξενοδοχεία – Παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε περίπου στις 10 το πρωί του Σαββάτου η μεγάλη φωτιά με τα δύο μέτωπα στην Κεφαλονιά, στα χωριά Βλαχάτα και Λουρδάτα.

Νωρίτερα κάτοικοι και τουρίστες είχαν βγει έντρομοι στους δρόμους, ενώ ο δήμος έδωσε εντολή εκκένωσης ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμμάτων στα Λουρδάτα, όπου η φωτιά πέρασε ανάμεσα από τα σπίτια.

Όπως δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, οι τουρίστες οδηγήθηκαν στην παραλία του χωριού, ενώ υπήρχαν διαθέσιμα και σε ετοιμότητα λεωφορεία σε περίπτωση που κρινόταν απαραίτητη η απομάκρυνσή τους.

kefalonia-touristes-paralia

Ο δήμαρχος Αργοστολίου βρισκόταν στην περιοχή από την πρώτη στιγμή και ανέφερε πως επρόκειτο για δύο μέτωπα: «Γύρω στις 5.15 τα ξημερώματα ξέσπασε η φωτιά σε δύο μέτωπα σε Βλαχάτα και Λουρδάτα. Η πολιτική προστασία του Δήμου Αργοστολίου, έφτασε έγκαιρα στο σημείο, όπως και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Επικοινωνήσαμε με τον γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για να στείλουν επιπλέον εναέρια μέσα, καθώς τα Πετζετέλ λόγω του ισχυρού ανέμου δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν. Περίπου 200 τουρίστες τους μεταφέραμε στην παραλία του Λουρδά για μεγαλύτερη ασφάλεια. Εκκενώσαμε τα ξενοδοχεία στην περιοχή και τους πήγαμε στην παραλία για να μην κινδυνέψουν και φέραμε και λεωφορεία για να τους μεταφέρουμε αν χρειαστεί εκτός περιοχής. Ευτυχώς γύρω στις 8 το πρωί ο αέρας κόπασε και είχαμε καλύτερα αποτελέσματα».

kefalonia-fotia-dekaeksi
kefalonia-fotia-dekatessera

Η μάχη των πυροσβεστών, ωστόσο, θα συνεχιστεί για τον φόβο των αναζωπυρώσεων και στο σημείο παραμένουν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Οι φωτιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, με διαφορά λίγων λεπτών, ενώ πολλοί τοπικοί παράγοντες κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς κάηκε μετασχηματιστής της ΔΕΗ και για το λόγο αυτό στο μισό χωριό των Βλαχάτων κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα.

INKEFALONIA.GR :Πυροσβεστικό ελικόπτερο Τύπου Ερικσον επιχειρή στον Λουρδά
kefalonia-fotia-dekatessera