Καβάλα: Θρίλερ με το φορτίο της συντριβής του “Ουκρανικού” An-12 – Καμία ενημέρωση για το περιεχόμενο των 12 τόνων που μετέφερε!

Καβάλα

Συνεχίζεται το θρίλερ της συντριβής του An-12 στην περιοχή του Παλαιοχωρίου Καβάλας, το οποίο μετέφερε 12 τόνους φορτίο που χαρακτηρίζεται επικίνδυνο και όπως αναφέρεται 8μελές πλήρωμα,

χωρίς ακόμα να έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την φύση του φορτίου, κάτι που προκαλεί ερωτήματα καθώς φαίνεται σαν να μην ήξερε η ΥΠΑ για το τι είδους επικίνδυνο φορτίο ήταν αυτό που πετούσε πάνω από την χώρα μας!

Μάλιστα ο δήμαρχος Παγγαίου δήλωσε: «Δεν είναι τόσο η τοξικότητα, αλλά ο φόβος για αναζωπυρώσεις στα πυρομαχικά. Η τοξικότητα ελέγχθηκε, θεωρείται σε καλό επίπεδο, αλλά αυτές είναι μόνο οι πρώτες ενδείξεις και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».

Το βίντεο από το σημείο της συντριβής κάνει σαφές το μέγεθος της καταστροφής. Η «γραμμή» που έχει χαραχθεί από την πτώση του αεροσκάφους είναι τεράστια, ενώ αεροπλάνο πλέον δεν υπάρχει καθώς έχει εξαφανιστεί, κυριολεκτικά, μετά την πτώση.

Ο πιλότος του Αντόνοφ ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μετά τη συντριβή του An-12 εκδηλώθηκε πυρκαγιά και ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις.

Άνδρες της ΕΜΑΚ και πυροτεχνουργοί του στρατού Ξηράς, ανέλαβαν με ειδικό εξοπλισμό την αυτοψία, ορίζοντας περίμετρο ασφαλείας.

Τα συντρίμμια έχουν διασκορπιστεί σε ακτίνα μεγαλύτερη των 800 μέτρων ενώ από τις αναθυμιάσεις δύο πυροσβέστες παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα.

Το συντονιστικό όργανο αποφάσισε να σταλεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής, στους οικισμούς Παλαιοχώρι και Αντιφίλιπποι να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα.

Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έγινε στην Σερβία για το μεταγωγικό αεροσκάφους τύπου Antonov που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα. Τα σερβικά ΜΜΕ  αναφέρουν ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε το βράδυ από το αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις στην νότια Σερβία.

 

Το μυστήριο φορτίο

Το αεροσκάφος πάντως είναι Ουκρανικής εταιρείας και με βάση την ιστοσελίδα της συνεργάζεται στενά με ΝΑΤΟ – ΟΗΕ για μεταφορές στρατιωτικού και μη στρατιωτικού υλικού.

Να αποσυρθούν αμέσως όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι τραυματιοφορείς και όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου, στην περιοχή της Καβάλας,

όπου χθες βράδυ κατέπεσε φλεγόμενο αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου Αντόνοφ An-12, ζήτησε το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, δήλωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης.

Όπως εξήγησε ο κ. Κιβράκης, δόθηκε εντολή για άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων που περιφρουρούν την περιοχή καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που μετέφερε το αεροσκάφος.

Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική ανέφεραν ότι το αεροσκάφος Αντόνοφ το οποίο κατέπεσε χθες Σάββατο το βράδυ στην περιοχή της Καβάλας μετέφερε «επικίνδυνα» υλικά.

Στο μεταξύ, με ένα drone που σήκωσαν νωρίτερα πάνω από το σημείο της πτώσης του Αντόνοφ An-12, στην ευρύτερη αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου Καβάλας,

προσπάθησαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να αντλήσουν κάποια πληροφορία για το ακριβές φορτίο που κουβαλούσε το αεροσκάφος.