Κατρακυλά το πετρέλαιο μετά τις αμερικανικές κυρώσεις σε Ιράν

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το πετρέλαιο, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι η εξαίρεση αρκετών χωρών από αυτές τις κυρώσεις ενδέχεται να μην οδηγήσει σε μείωση των ποσοτήτων πετρελαίου που διοχετεύονται στις δυτικές αγορές.

Το γεγονός ότι μεταξύ των χωρών που έχουν εξαιρεθεί είναι η Ινδία και η Κίνα, δηλαδή οι χώρες οι οποίες απορροφούν τις μεγαλύτερες ποσότητες των εξαγωγών του Ιράν, θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών κυρώσεων.

Πάντως η εξαίρεση ισχύει για χρονικό διάστημα ορισμένων μηνών.

Η παραπάνω εκτίμηση των επενδυτών οδήγησε σε πτώση 1,59% το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το Brent το οποίο διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 72,01 δολαρίων.

Πτωτική πορεία ακολούθησε και το αμερικανικό αργό, με απώλειες της τάξης του 1,62% στα 62,08 δολ. ανά βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό αργό βρέθηκε ενδοσυνεδριακά σε bear market, καθώς υποχώρησε άνω του 20% σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα που είχε αγγίξει τον Οκτώβριο 2018.

Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εξέφρασε την πρόθεσή του να επιβάλει τις κυρώσεις κατά του ιρανικού αργού σταδιακά, εν μέσω ανησυχιών ότι η πτώση των εξαγωγών της Τεχεράνης θα περιορίσει την προσφορά.

«Έχουμε τις σκληρότερες κυρώσεις που επιβλήθηκαν ποτέ, αλλά στο πετρέλαιο επιθυμούμε να προχωρήσουμε λίγο βραδύτερα, γιατί δεν θέλω να οδηγήσω τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Περισσότερες από είκοσι χώρες έχουν ήδη εκμηδενίσει τις εισαγωγές πετρελαίου, αφαιρώντας περισσότερα από ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως από την αγορά», σχολιάζει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, στο Reuters, προσθέτοντας παράλληλα ότι το Ιράν «έχει απωλέσει μέχρι στιγμής από τον Μάιο περίπου 2,5 δισ. δολ. σε έσοδα από το πετρέλαιο».