Καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για μυστική διπλωματία – Γνωρίζει ο Τσίπρας επιμένει η κυβέρνηση

Φωτιές άναψε στην εσωτερική αντιπαράθεση η αποκάλυψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ευρωπαϊκό τύπο για την ύπαρξη, «γραπτής συμφωνίας» κατά την αντιπολίτευση, κείμενο κατανόησης-“written understanding”- στο αγγλικό κείμενο κατά την κυβέρνηση, με την Τουρκία στο πλαίσιο της μυστικής τριμερούς του Βερολίνου. Στη συνέχεια ξέσπασε κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας ή όχι.

Το επίμαχο απόσπασμα στο άρθρο του κ. Μητσοτάκη που δημοσιεύεται στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Monde και έχει ανάψει φωτιές πυροδοτώντας οξεία αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει ως εξής: «Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις».

Το απόσπασμα αυτό του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε προηγούμενη δήλωση του Ιμπραχήμ Καλίν, συμβούλου του προέδρου της Τουρκίας ο οποίος μετά την αποκάλυψη της μυστικής τριμερούς στο Βερολίνο σε επίπεδο διπλωματικών γραφείων Αθήνας και Άγκυρας, δήλωσε ότι «πήγαμε στο Βερολίνο ως ουδέτερο έδαφος. Συζητήσαμε το θέμα εκεί. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Ακόμα και τα υπουργεία Εξωτερικών συμφώνησαν επί του κειμένου ώστε να κάνουν μια κοινή δήλωση επί του θέματος. Μια ημέρα πριν την ανακοίνωση, η Ελλάδα δημοσιοποίησε ότι έκανε μια συμφωνία με την Αίγυπτο».

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης

Ωστόσο νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης έριξε κυβερνητική πηγή που βρίσκεται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη που δήλωσε στο NEWPOST ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση και μάλιστα πριν ακόμη βγει ο Τσαβούσογλου να «κάψει» τη συνάντηση στο Βερολίνο» όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Τακτική επικοινωνία υπάρχει και ανάμεσα στην κυρία Σουρανή και τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλπαδάκη όπως έχει γράψει επανειλημμένα το newpost.

Η απάντηση πηγών της Κουμουνδούρου στο newpost ήταν άμεση, « Ο κ. Μητσοτάκης, μέσω πηγών φυσικά, συνεχίζει να ψεύδεται ασύστολα για τρίτη μέρα αντί να δώσει στη δημοσιότητα το έγγραφο με δεσμεύσεις της χώρας έναντι της Τουρκίας που υπέγραψε στο Βερολίνο». Και συνεχίζουν, «Συνεργάτης του ενημέρωσε το γραφείο του κ. Τσίπρα για τη μυστική τριμερή, μόνο αφού ο Τσαβούσογλου την αποκάλυψε με δηλώσεις του και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, απαίτησαν δημόσια άμεση ενημέρωση. Και ακόμα και σε αυτήν την ενημέρωση που υπήρξε εκ των υστέρων με αστείες δικαιολογίες, έγινε λόγος μόνο για μέτρα αποκλιμάκωσης και ούτε καν νύξη για υπογραφή συμφωνίας, θέμα το οποίο αποσιωπήθηκε πλήρως. Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν δεν ενημέρωσε ούτε τον κ. Τσίπρα ούτε κανένα πολιτικό αρχηγό. Σήμερα κιόλας οφείλει να πει τι δεσμεύσεις υπέγραψε έναντι της Τουρκίας κρυφά από τη βουλή, το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και ακόμα και το υπουργικό του συμβούλιο».

Καταγγέλλουν μυστική διπλωματία

Είχε προηγηθεί σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με την αποκάλυψη αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη που προκάλεσε αντιδράσεις από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι δηλώνουν πλήρη άγνοια για την ύπαρξη αυτής της «έγγραφης συμφωνίας» και καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό για μυστική διπλωματία. Κοινός τόπος των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι πως κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε κανένα τέτοιο ζήτημα. Η κόντρα συνεχίστηκε καθώς στα χαρακώματα βρέθηκαν η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την απάντηση του κυβενρητικού εκπροσώπου ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και διεξάγει μυστική διπλωματία», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας στα social media με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, να απαντά ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ψεύδεται ασύστολα» ενώ ακολούθησε η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι «με ψέμματα και ύβρεις δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα». Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει «να υπάρξει εθνική στρατηγική» και να την στηρίξει «με κάθε τρόπο», «ώστε να έχουμε και την αναγκαία ενότητα του λαού μας». Ωστόσο, τόνισε ότι «αυτό προϋποθέτει να προσκαλούμαστε, να λέει η κυβέρνηση πάντα την αλήθεια, να μην κρύβει πράγματα, όπως έχουμε δει επανειλημμένα να γίνεται και να υπάρχει στρατηγική, γιατί πολλές φορές βλέπουμε αντιφάσεις και παλινωδίες, με αποτέλεσμα να τρέχουμε πίσω από τις επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας, αντί να έχουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων».

«Υπάρχουν πράγματα στη διπλωματία που δεν πρέπει να ανακοινώνονται όσο είναι σε εξέλιξη. Για αυτό και εμείς δεν χρησιμοποιήσαμε τον όρο μυστική διπλωματία, για όσα συνέβησαν στο Βερολίνο. Όμως είναι λογικό, ότι εφόσον η κυβέρνηση θέλει να υπάρχει εθνική συνεννόηση, πρέπει να συνομιλεί με τις πολιτικές δυνάμεις. Όχι εκ των υστέρων», συνέχισε, ενώ αναφερόμενος στα όσα έγραψε ο πρωθυπουργός σε άρθρο του για την τριμερή στο Βερολίνο, είπε ότι «γραπτή συμφωνία είναι η ανεπίσημη μετάφραση που ήδη η κυβέρνηση διέρρευσε και στην αγγλική εκδοχή, την επίσημη, μιλάει για “written understanding”. “Written” σημαίνει ότι γράφτηκε και υπογράφηκε. Αυτό ισχύει στην διπλωματία», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι μεμονωμένο γεγονός». «Όταν πρωτοανακοινώθηκε, υποβαθμίστηκε ως τάχα συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ προφανώς είχαμε συνομιλίες που κατέληξαν σε κείμενο και από διαρροές φαίνεται ότι υπήρξε κι ένα είδος οδικού χάρτη για το πώς θα προχωρήσουμε από εκεί και πέρα. Συνδυάστε το αυτό με αυτό το πραγματικό φιάσκο των αντιφατικών δηλώσεων για το ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.