Καταγγελία Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών

Την καταγγελία έκανε γνωστή σύμφωνα με ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μπαμπάρ Μπαλόχ (Βabar Baloch) κατά τη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο στο Palais des Nations στη Γενεύη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί την Ελλάδα να ερευνήσει επειγόντως τις πολλαπλές καταγγελίες για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές από τις ελληνικές αρχές στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, κατά τις οποίες πιθανόν επιστρέφονται μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Τουρκία, αφού έχουν φτάσει σε ελληνικό έδαφος ή σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ειδικότερα, από το Μάρτιο φαίνεται να έχουν αυξηθεί τα περιστατικά, που έχουν καταγγείλει μέσα ενημέρωσης από την Τουρκία, πολλά από τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και απευθείας μαρτυρίες, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία, παρότι οι ροές έχουν μειωθεί αισθητά. Οι αναγκαστικές επιστροφές αντιβαίνουν στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας και μπορεί να εκθέτουν ανθρώπους σε πολύ μεγάλο κίνδυνο, σημειώνει ο οργανισμός.