Καρπούζι: 6 λόγοι να το εντάξετε στη διατροφή σας αυτό το καλοκαίρι

Το καρπούζι (Citrullus lanatusείναι ένα φρούτο με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, το οποίο πλέον καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου. Καταναλώνεται ευρέως τους καλοκαιρινούς μήνες για τη δροσιά που προσφέρει, ενώ αρκετές έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωσή του μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Το καρπούζι περιέχει μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C, καθώς και ισχυρών αντιοξειδωτικών, όπως το λυκοπένιο και η κουκουρβιτακίνη Ε.

Ποια οφέλη υγείας προσφέρει η κατανάλωση καρπουζιού;

  1. Βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της σωστής λειτουργίας του και η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό βοηθά σε σημαντικό βαθμό στην επίτευξή της.

Το καρπούζι περιέχει σε ποσοστό 92% νερό, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για παραπάνω πρόσληψη νερού καθημερινά. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό σε συνδυασμό με τη χαμηλή θερμιδική του πυκνότητα, το καθιστά επίσης ευεργετικό στη διαχείριση του βάρους.

  1. Περιέχει συστατικά με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες

Ορισμένα συστατικά που περιέχει το καρπούζι, όπως το λυκοπένιο και η κουκουρβιτακίνη Ε, έχουν παρουσιάσει σε μελέτες in vitro αντικαρκινική δράση.

Συγκεκριμένα, η πρόσληψη λυκοπένιου έχει συσχετιστεί με το χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων ειδών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη και του παχέος εντέρου. Ο πιθανός μηχανισμός δράσης έχει να κάνει με τη μείωση των επιπέδων ενός αυξητικού παράγοντα (IGF), ο οποίος προάγει την κυτταρική διαίρεση, που μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο άμα γίνει ανεξέλεγκτη.

Επιπλέον, η κουκουρβιτακίνη Ε μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου, μέσω προαγωγής της αυτοφαγίας.

  1. ία της καρδιάς

Το λυκοπένιο, που περιέχει το καρπούζι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ μπορεί επίσης να προστατέψει από την οξειδωτική βλάβη, που προκαλούν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Η κιτρουλίνη είναι ένα ακόμη συστατικό του καρπουζιού, που βοηθά στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Συγκεκριμένα, η κιτρουλίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα, το οποίο βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το καρπούζι περιέχει επίσης άλλες βιταμίνες και μέταλλα, όπως το μαγνήσιο, το κάλιο και οι  βιταμίνες Α, Β6 και C, τα οποία συμβάλουν στην καλή υγεία της καρδιάς.

  1. Προστατεύει τα μάτια & το δέρμα

Το λυκοπένιο του καρπουζιού έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και προστασία των οφθαλμικών κυττάρων από τη φλεγμονή. Ωστόσο, ο αριθμός των μελετών είναι πολύ περιορισμένος, με αποτέλεσμα να απαιτείται παραπάνω έρευνα για επιβεβαίωση των δεδομένων αυτών.

Όσον αφορά την υγεία του δέρματος, το καρπούζι περιέχει βιταμίνη Α και βιταμίνη C, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος, και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης πρόωρων σημαδιών γήρανσης. Η βιταμίνη Α είναι εξίσου σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη και αναγέννηση των δερματικών κυττάρων.

  1. Ανακουφίζει από το μυϊκό πόνο

Η κιτρουλίνη, που περιέχει το καρπούζι, θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετική στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και μείωση του μυϊκού πόνου μετά την άσκηση, με αποτέλεσμα η κατανάλωση καρπουζιού να βοηθά στη γρηγορότερη ανάρρωση και ανακούφιση από το μυϊκό πόνο, σύμφωνα με μελέτες.

  1. Βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ενώ σε μικρότερες ποσότητες περιέχει και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ευκολότερη κένωση του εντέρου, ενώ το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότερη μετακίνηση των απόβλητων μέσω του πεπτικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης δυσκοιλιότητας.