Καρούσος: Ανησυχητικά τα στοιχεία οδικών θανατηφόρων συγκρούσεων για το 2022

Ανησυχητικά είναι τα μέχρι τώρα στοιχεία για το 2022, με τον αριθμό των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων να φτάνει μέχρι στιγμής στα επίπεδα του 2018, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, ο κ. Καρούσος μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η Trust Insurance Cyprus για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας της «Γίνε υπεύθυνος οδηγός, για σένα και τους άλλους», στο πλαίσιο της οποίας θα παραχωρεί δειγματοληπτικά δωρεάν αλκοτέστ στους οδηγούς, αναφέρθηκε στις δράσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο του.

Επισήμανε πως για την περίοδο 2017-2021, το 30% των θυμάτων από οδικές συγκρούσεις ήταν μοτοσικλετιστές ή μοτοποδηλάτες. Συγκεκριμένα το 2021, οι 14 από τους 45 θανάτους που καταγράφηκαν στη χώρα μας από οδικές συγκρούσεις αφορούσαν μοτοσικλετιστές/μοτοποδηλάτες ή επιβάτες μοτοσικλέτας.

Αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό των τραυματισμών μοτοσικλετιστών το 2021, με το 47,34% των συνολικών τραυματισμών από οδικές συγκρούσεις να αφορά σοβαρούς τραυματισμούς και το 29,33% να αφορά ελαφρούς τραυματισμούς μοτοσικλετιστών. Ανησυχητικά είναι και τα μέχρι τώρα στοιχεία για το 2022, είπε ο Υπουργός Μεταφορών, με τον αριθμό των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων να φτάνει μέχρι στιγμής στα επίπεδα του 2018.

Ο κ. Καρούσος σημείωσε ότι με στόχο να αναστρέψει τα αρνητικά δεδομένα, το Υπουργείο του, προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στους μοτοσικλετιστές. Συγκεκριμένα, προωθούνται αλλαγές όπως η ενίσχυση του προστατευτικού εξοπλισμού που θα πρέπει να φέρουν οι οδηγοί μοτοσικλέτας/μοτοποδηλάτου που οδηγούν κατ’ επάγγελμα. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε, εμπίπτει το Σχέδιο Κινήτρων για Αγορά Προστατευτικού Εξοπλισμού για Μοτοσικλετιστές για την τριετία 2022-2024, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €1.05 εκατομμυρίων για 3 έτη.

Για το 2022, ολοκληρώθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την αγορά προστατευτικού εξοπλισμού τύπου αερόσακος σώματος μοτοσικλετιστών. Το ενδιαφέρον για το Σχέδιο ήταν αυξημένο, με 2.629 αιτήσεις, είπε, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι μοτοσικλετιστές έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα χρήσης επιπρόσθετου προστατευτικού εξοπλισμού και είναι διατεθειμένοι να τον χρησιμοποιήσουν για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής τους.

Επιπλέον, συνέχισε ο κ. Καρούσος, προωθήθηκαν για ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τροποποιήσεις που αφορούν τον περί Άδειας Οδήγησης Νόμο, ώστε να καθοριστεί περιορισμός στη χρονική διάρκεια ισχύος της μαθητικής άδειας οδηγού στα δύο χρόνια από την ημέρα έκδοσης.

sigmalive.com