Κάπνισμα: Πώς θα μειώσετε τις βλάβες που προκαλεί το τσιγάρο στην υγεία

Για κάποιον που ήδη καπνίζει, η διακοπή του καπνίσματος είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει για να μειώσει τον κίνδυνο

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κάποιος τις αρνητικές συνέπειες και βλάβες που προκαλεί το τσιγάρο στον οργανισμό, είναι να μην το ξεκινήσει καθόλου.

Αν όμως δεν το διακόψει, τότε η μετάβαση σε ένα προϊόν που δεν περιλαμβάνει καύση αποτελεί καλύτερη επιλογή από τη συνέχιση του καπνίσματος. Αυτό οφείλεται στο ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιβλαβών χημικών ουσιών που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου και συνδέονται με παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα παράγονται κατά την καύση.

Όταν κάποιος διακόψει το κάπνισμα, ο κίνδυνος ανάπτυξης των σχετιζόμενων με αυτό νοσημάτων και προβλημάτων υγείας δεν εξαφανίζεται εν μία νυκτί, αλλά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καταδεικνύουν οι μελέτες. Όσο περισσότερο διάστημα έχει υπάρξει κανείς καπνιστής και όσα περισσότερα τσιγάρα έχει καπνίσει σε αυτό το διάστημα, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι. Για αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντικό ένας καπνιστής να διακόψει το κάπνισμα το συντομότερο δυνατό.

Μετά τις πρώτες λίγες ημέρες διακοπής του καπνίσματος τσιγάρου, η έκθεση σε τοξικές ουσίες μειώνεται κατά πολύ και μέσα σε τρεις έως έξι μήνες μπορεί να παρατηρήσει μείωση στον βήχα και στη δυσκολία αναπνοής.

Η καλύτερη επιλογή για έναν καπνιστή είναι να διακόψει πλήρως το κάπνισμα, αλλά, δυστυχώς, δεν κάνουν όλοι οι καπνιστές αυτή την επιλογή. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί προϊόντα εναλλακτικά του τσιγάρου για τα άτομα που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού ή νικοτίνης.

Η χρήση αυτών των προϊόντων είναι καλύτερη επιλογή από τη συνέχιση του καπνίσματος γιατί δεν καίνε τον καπνό, αν και είναι σημαντικό για κάθε προϊόν να αξιολογείται επιστημονικά για να προσδιοριστεί το πόσο καλύτερο είναι σε σύγκριση με το τσιγάρο.

Επιπτώσεις αντικατάστασης τσιγάρου με προϊόν θέρμανσης καπνού

Μείωση του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα

Μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής

Η αναπνοή βελτιώνεται και η μείωση της πνευμονικής λειτουργίας αρχίζει να ομαλοποιείται

Το συνολικό προφίλ του κινδύνου για την υγεία βελτιώνεται

Βελτίωση του επιπέδου χοληστερόλης

Στις κλινικές μελέτες της εταιρείας Philip Morris International που πραγματοποίησαν οι Luedicke και συν. και οι Haziza και συν., οι συμμετέχοντες που μετέβησαν από τα τσιγάρα σε προϊόν θέρμανσης καπνού, εμφάνισαν σημαντική μείωση του επιπέδου του CO στο αίμα μόλις 24 ώρες μετά την αλλαγή. Η μείωση αυτή ήταν σχεδόν ίδια με τη μείωση που παρατηρείται στα άτομα που διακόπτουν το κάπνισμα.

Σαφώς, η μετάβαση σε αυτό το συγκεκριμένο προϊόν χωρίς καύση μπορεί να μειώνει τις βλάβες από το κάπνισμα, σε σύγκριση με τη συνέχισή του και ότι η θετική επίδραση από τη μετάβαση αυτή στην υγεία ενός ατόμου αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Αυτός είναι ο λόγος που η διακοπή του καπνίσματος είναι η καλύτερη επιλογή και για τα άτομα που δεν επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, η αλλαγή σε ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο προϊόν χωρίς καύση με προφίλ μειωμένης βλάβης είναι καλύτερη επιλογή από τη συνέχιση του καπνίσματος τσιγάρων.