Καναδάς: Κινέζοι προσπάθησαν να εκφοβίσουν βουλευτή – Τι λέει το Πεκίνο

Η καναδική εφημερίδα Globe and Mail δημοσίευσε τη Δευτέρα ρεπορτάζ στο οποίο ανέφερε πως η κυβέρνηση έκλεισε τα μάτια σε φερόμενες ως «επεμβάσεις» των κινεζικών αρχών στις εσωτερικές υποθέσεις του Καναδά.

Ο Καναδός συντηρητικός βουλευτής Μάικλ Τσονγκ και η οικογένειά του, που ζει στο Χονγκ Κονγκ, φέρεται να υπέστησαν πιέσεις λόγω επικρίσεων του βουλευτή για το Πεκίνο.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό απαίτησαν αυτήν την εβδομάδα από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της στην υπόθεση αυτή που προκαλεί κατακραυγή.

Κίνα: Ο Καναδάς λασπολογεί και συκοφαντεί αβάσιμα την λειτουργία της πρεσβείας μας

Σε αυτό το πλαίσιο, το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες Πέμπτη τον πρεσβευτή της Κίνας για να του πει για αυτούς τους ισχυρισμούς περί εκβιασμών και μπορεί επίσης να απαντήσει απελαύνοντας διπλωμάτες.

«Ο Καναδάς λασπολογεί και συκοφαντεί αβάσιμα την κανονική λειτουργία της κινεζικής πρεσβείας και των προξενείων στον Καναδά», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Κίνα είναι πολύ δυσαρεστημένη και σθεναρά αντίθετη», υπογράμμισε, λέγοντας πως ο πρεσβευτής της Κίνας «γνωστοποίησε στο καναδικό υπουργείο Εξωτερικών» την «έντονη διαμαρτυρία» της.

Επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα και ανώνυμη πηγή, η Globe and Mail αναφέρει πως η κινεζική υπηρεσία πληροφοριών προέβλεπε να στοχοποιήσει τον Τσονγκ επειδή είχε ψηφίσει, τον Φεβρουάριο του 2021, υπέρ μιας πρότασης που παρομοίαζε τη μεταχείριση που επιφυλάσσει η Κίνα στη μειονότητά της των Ουιγούρων με «γενοκτονία».

Κίνα: Καταπολέμηση της τρομοκρατίας η καταστολή των Ουιγούρων, «γενοκτονία» λένε οι ΗΠΑ

Οι Ουιγούροι, που είναι κυρίως μουσουλμάνοι, είναι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα της Σιντζιάνγκ (βορειοδυτική Κίνα), μια περιοχή όπου σημειώνονται επί μακρόν αιματηρές επιθέσεις τις οποίες οι αρχές αποδίδουν στους ισλαμιστές και στους αυτονομιστές Ουιγούρους.

Επικαλούμενες την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι κινεζικές αρχές εξαπέλυσαν στα μέσα των χρόνων του 2010 τεράστια εκστρατεία καταστολής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που θεωρούν την Κίνα αντίπαλό τους, μιλούν για «γενοκτονία». Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Δυτικές μελέτες κατηγορούν την Κίνα ότι έχει εγκλείσει εδώ και μερικά χρόνια περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ουιγούρους και μέλη άλλων μουσουλμανικών εθνοτικών ομάδων σε «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης», όπου τους υποβάλλει σε «καταναγκαστική εργασία».

Η Κίνα κάνει λόγο για προκατειλημμένες αναφορές και αντιτείνει πως πρόκειται για «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης» που έχουν σκοπό την αύξηση της απασχόλησης και την εξάλειψη του εξτρεμισμού.