Καλιφόρνια: Τέσσερις νεκροί από τη μεγαλύτερη πυρκαγιά της χρονιάς

Καλιφόρνια

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη μεγαλύτερη πυρκαγιά της χρονιάς στην πολιτεία Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι τοπικές αρχές, προειδοποιώντας πως ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί κι άλλο.

Η φωτιά, που βαπτίστηκε «McKinney», μαίνεται από την Παρασκευή και παρέμενε ανεξέλεγκτη χθες Τρίτη. Εκτείνεται σε 227.000 στρέμματα και απειλεί αυτή τη στιγμή τη μικρή πόλη Αϊρίκα.

«Έχουμε τέσσερις επιβεβαιωμένους θανάτους και ο αριθμός αυτός μπορεί να αλλάξει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του γραφείου του σερίφη της κομητείας Σίσκγιου, στην οποία έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το πρωί της Κυριακής βρέθηκαν τα πτώματα δύο ανθρώπων μέσα σε απανθρακωμένο αυτοκίνητο. Τη Δευτέρα, βρέθηκαν δύο πτώματα σε κατοικίες, ανέφερε το γραφείο του σερίφη μέσω Twitter.

Τουλάχιστον 3.000 κάτοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην κοινότητα Κλάμαθ Ρίβερ, κοντά στα σύνορα με την πολιτεία Όρεγκον.

«Ο σκοπός μας είναι (…) να επικοινωνούμε αποτελεσματικά με τον κόσμο και του ζητάμε να συμμορφώνεται προς τις εντολές εκκένωσης», τόνισε η εκπρόσωπος. «Η προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες».

Διενεργείται έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς «Μακίνι».

«Όταν φύγαμε, καίγονταν τα πάντα», αφηγήθηκε στην εφημερίδα Los Angeles Times η Σέρι Μαρτσέτι-Περό, κάτοικος. Η φωτιά «ήρθε τόσο γρήγορα. Φύγαμε μόνο με τα ρούχα μας. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε ούτε να δούμε τίποτα».

Από το βράδυ της Κυριακής, οι πυροσβέστες επωφελήθηκαν από μια σύντομη ανάπαυλα λόγω της βελτίωσης των μετεωρολογικών συνθηκών, τις λιγότερο υψηλές θερμοκρασίες και τις σποραδικές βροχοπτώσεις.

Αλλά η αισιοδοξία παραμένει συγκρατημένη, καθώς η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί πως η απειλή πυρκαγιάς είναι ακόμη υψηλή. Ωστόσο, κατά την ίδια πηγή, αναμένονταν θύελλες χθες.

«Η βλάστηση στην περιοχή είναι εξαιρετικά ξηρή και η συνεχιζόμενη πιθανότητα να εκδηλωθούν θύελλες με ισχυρούς και απρόβλεπτους ανέμους ενδέχεται να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της φωτιάς», προειδοποίησε η υπηρεσία αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια.

Μηχανήματα έργου έχουν τοποθετηθεί για να προστατεύσουν κτίρια κοντά στην Αϊρίκα, πόλη περίπου 8.000 κατοίκων.