Καιρός – «Ψυχρή λίμνη»: Mέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η καιρική αστάθεια

Καιρός - «Ψυχρή λίμνη»

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης δήλωσε ότι η καιρική αστάθεια από το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» θα επιμείνει τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή και πιθανώς μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας.

«Θα έχουμε έντονη αστάθεια το μεσημέρι και το απόγευμα. Πρόκειται για το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης» τόνισε ο κ. Μαρουσάκης.

Όπως εξήγησε το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης είναι όταν καταγράφονται έντονες θερμοκρασιακές αντιθέσεις και σε μια περιοχή «λιμνάζουν» ψυχρές αέριες μάζες, σε αντίθεση με τις γύρω περιοχές. Αυτό, όπως είπε, δημιουργεί έντονη αστάθεια και έντονα φαινόμενα.

Πώς θα κυλήσει σήμερα ο καιρός

Ο μετεωρολόγος του OPEN σημείωσε ότι μπορεί ο καιρός σήμερα να ξεκίνησε με ήπιες συνθήκες, όμως μετά το μεσημέρι – απόγευμα θα προκληθεί αστάθεια στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας.

«Από Πελοπόννησο και βορειότερα θα έχουμε βροχές και τοπικές καταιγίδες. Δεν αποκλείεται και σήμερα τα φαινόμενα να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και έντονους κεραυνούς. Μεγάλη προσοχή σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη» είπε χαρακτηριστικά.

Για την Αττική, σήμερα, αναμένονται συννεφιές προς το απόγευμα το μεσημέρι και ενδέχεται να εκδηλωθούν βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες με έμφαση στα δυτικά και τα βόρεια του νομού. Η θερμοκρασία, ωστόσο, δεν θα υποχωρήσει.

Διαφορετικό, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, θα είναι το σκηνικό του καιρού στη Θεσσαλονίκη. Θα έχει αρχικά λίγες συννεφιές, οι οποίες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες, επισήμανε.

Παρόμοιο θα είναι το τοπίο και στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. «Θα είναι έντονα άστατος ο καιρός, με βροχές, τοπικά ισχυρές καταιγίδες ίσως και χαλάζι ή και υδροστρόβιλους στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές» είπε ο κ. Μαρουσάκης.

Ο καιρός μέχρι την άλλη εβδομάδα

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του καιρού, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξήγησε ότι θα παραμείνει το ίδιο βαρομετρικό μοτίβο.

«Έχουμε ένα ατμοσφαιρικό βουνό, υψηλών πιέσεων που λέμε στη μετεωρολογία, σε Ισπανία και Γαλλία. Και τα πλανητικά κύματα, όπως διαμορφώνονται, στέλνουν τον άστατο καιρό στη χώρα μας» ανέφερε.

Το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης ωθεί την κακοκαιρία στην Ιταλία και την Ελλάδα. Και το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της αστάθειας, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, είναι ότι η μέρα θα ξεκινά με καλό καιρό και ηλιοφάνεια αλλά θα ακολουθούν ραγδαίες βροχοπτώσεις ή και καταιγίδες.

«Την Τετάρτη και την Πέμπτη η αστάθεια θα επεκταθεί στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας και στα ορεινά της Κρήτης. Όσο πιο κοντά στη θάλασσα είναι μια περιοχή, τόσο πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα, πλην του Αιγίου.

Την Παρασκευή και το Σάββατο θα έχουμε πάλι βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες σε ολόκληρη τη χώρα» είπε καταλήγοντας ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης.