Καιρός: Νέα κακοκαιρία από σήμερα στην Δυτική Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα – Προσοχή μεγάλος όγκος νερού

Καιρός

Σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια της χώρας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Η σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια της χώρας από σήμερα Παρασκευή 08/07 και η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και κατα τη διάρκεια του Σαββάτου 09/07 με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες.

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας κατα την διάρκεια της Παρασκευής 08/07 είναι:

– οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και πιθανώς της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και τα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς

– οι βροχές και οι καταιγίδες σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι πιθανό να έχουν μεγάλη διάρκεια

– οι καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα πέρα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις είναι πιθανό να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους (έως 3-4 cm)

– οι καταιγίδες στο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια τμήματα της χώρας είναι πιθανό να συνοδεύονται και από ανεμοστρόβιλους

– η σταδιακή ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων στο Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός 24ωρου από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατα τη διάρκεια της Παρασκευής 08/07.

kairos-meteo-kakokairiatora

Ο καιρός με μια ματιά

-Έντονες βροχές και καταιγίδες Παρασκευή και Σάββατο. Βελτίωση από την Κυριακή

-Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας το Σάββατο στα βόρεια στους 23 με 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου

-Οι άνεμοι θα έχουν μέγιστη ένταση τα 6 μποφόρ με ενίσχυση από τη Δευτέρα

Στην Αθήνα το Σάββατο είναι πιθανόν να έχουμε παροδικές μπόρες, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 27 και 31 βαθμών Κελσίου

Το σκηνικό του καιρού από σήμερα αλλάζει άρδην με πτώση της θερμοκρασίας, βροχοπτώσεις και έντονα καιρικά φαινόμενα κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Πιο αναλυτικά, για σήμερα Παρασκευή, από το Ιόνιο και σταδιακά προς τα ανατολικά ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση με βροχές και τοπικές καταιγίδες ενώ ενδέχεται τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλάζι και έντονους κεραυνούς.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα συναντήσουμε έντονους βοριάδες στο Αιγαίο και Ιόνιο.

Στην Αττική η ημέρα ξεκινά με ηλιοφάνεια αλλά προς το βράδυ θα σημειωθούν καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια του νομού. Η θερμοκρασία έως τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται ήπιες καιρικές συνθήκες, βαθμιαία όμως ο καιρός θα επιδεινωθεί και θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Ο υδράργυρος στο κέντρο της πόλης θα φτάσει τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Προσοχή για μεγάλο όγκο νερού

Σε ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί:

«Στο βίντεο που ακολουθεί αποτυπώνεται με χρονικό βήμα τριώρου ο όγκος νερού που αναμένεται να πέσει σε περιοχές της χώρας μας από αύριο τα ξημερώματα μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής περίπου.

Στο πάνω μέρος του χάρτη υπάρχει η ένδειξη για την ημέρα και την ώρα όπου ισχύει η πρόγνωση και στο κάτω μέρος του χάρτη η χρωματική κλίμακα σε χιλιοστά. Τονίζεται ότι 1 χιλιοστό αντιστοιχεί σε χίλια λίτρα νερού ή έναν τόνο ανά στρέμμα.

Εντυπωσιακό για την εποχή ότι βλέπουμε σε αρκετές περιοχές να τερματίζει η κλίμακα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν περιοχές όπου θα δούμε ενδεχομένως και πάνω από 70 τόνους νερού ανά στρέμμα!

Οι τιμές αυτές οδηγούν σε εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις λόγω πλημμυρών ή και καταστροφών από χαλάζι κτλ.

Για τον λόγο αυτό έκρινα απαραίτητο να δώσω ελεύθερα τα αποτελέσματα από το μετεωρολογικό μας μοντέλο που χρησιμοποιούμε στον τηλεοπτικό μας σταθμό OPEN –

Το Ανοιχτό Κανάλι προκειμένου να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι για το επικίνδυνο της κατάστασης.

Ενημερωθείτε και ενημερώστε!

Καλή συνέχεια σε όλες και σε όλους και πολύ μεγάλη προσοχή!!!»