Καιρός: Αλλάζει το καλοκαίρι – Αστάθεια με βροχές και ξαφνικές καταιγίδες μέχρι τέλος Ιουνίου

Σε μια αλλαγή του σκηνικού συνηγορούν όλοι οι επιστήμονες όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού.

Τουλάχιστον, μέχρι να τελειώσει ο Ιούνιος αναμένονται συχνές βροχοπτώσεις ακόμα και καταιγίδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προγνώσεις δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα συνεχιστεί ο καιρός να θυμίζει φθινοπωρο.

Μάλιστα, οι καύσωνες αναμένεται να είναι προς τον Αύγουστο και όχι νωρίτερα, όπως γίνεται παραδοσιακά.

Πάντως, οι επιστήμονες εμφανίζονται φειδωλοί στις δηλώσεις τους, καθώς όπως λένε, όλα μπορούν να αλλάξουν και επικαιροποιούν τις προγνώσεις τους σχεδόν καθημερινά.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προειδοποίει για έντονα καιρικά φαινόμενα. Αυτό όπως επισημαίνει οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Πηγαίνουμε σε ένα κλίμα το οποίο είναι θερμότερο και πιο έντονο, όσον αφορά στα φαινόμενα.

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό και να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα, όπως επίσης για τις δασικές πυρκαγιές, ένα τεράστιο πρόβλημα για τη Μεσόγειο και τη χώρα μας» προειδοποίησε ο κ. Λαγουβάρδος.

Για το πρόβλημα των πυρκαγιών και το τι θα πρέπει να γίνει στο μέλλον ανέφερε ότι «είδαμε τι συνέβη το 2021 με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, το 2022 ήμασταν τυχεροί γιατί είχαμε ένα σχετικά ήπιο καλοκαίρι.

Αν έχουμε όμως μια επανάληψη καταστάσεων, όπως για παράδειγμα στον Καναδά, θα ζήσουμε στη χώρα μας και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές και αυτός θα είναι ο κανόνας στο μέλλον,

αν δεν φροντίσουμε να θωρακιστούμε και να σταματήσουμε όσο μπορούμε την πορεία προς μια κλιματική αλλαγή η οποία θα γίνει ανεξέλεγκτη από ένα σημείο και μετά».

Πάντως, πολλοί μετεωρολόγοι κάνουν ήδη λόγο για μια χρονιά χωρίς καλοκαίρι στη «Γηραιά Ήπειρο», κάτι που θα αποτελέσει ρεκόρ δύο αιώνων, καθώς η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 1816.

Από την άλλη, όσο βρέχει στην Αθήνα, στο Λονδίνο οι κάτοικοι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Η θερμοκρασία στο κέντρο του Λονδίνου φτάνουν ακόμα και τους 33 βαθμούς Κελσίου, κάτι ασυνήθιστο για όσους ζούν εκεί.

Σε αυτό πάντως που συμφωνούν οι ειδικοί είναι και αποδεικνύει η έρευνα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων,

ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν ασυνήθιστα κρύοι και βροχεροί μήνες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Στην Ιταλία οι βροχοπτώσεις έσπασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές περιοχές της χώρας, τερματίζοντας οριστικά την περίοδο ξηρασίας που είχε διατηρηθεί για 16 ολόκληρους μήνες.