Ιταλία: Υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους το green pass

Υποχρεωτικό και με τη «βούλα» της Πολιτείας είναι το green pass για όλους τους εργαζόμενους της Ιταλίας καθώς το νομοθετικό διάταγμα της κυβέρνησης Ντράγκι για τη διεύρυνση της χρήσης του δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (22/9) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της χώρας και φέρει την υπογραφή του προέδρου της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Το «πράσινο πάσο» όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο ιταλικά ΜΜΕ παραμένει υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως και για τους αυτοαπασχολούμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό.

Τι θα ισχύει για όσους δεν διαθέτουν green pass

Όποιος δεν το διαθέτει, δεν θα μπορεί να πληρώνεται και να εισέρχεται στους χώρους εργασίας, μέχρι το τέλος της ισχύος του διατάγματος. Δηλαδή, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Την ίδια στιγμή υπάρχει μια διαφοροποίηση σε σχέση με τις ανακοινώσεις που είχαν κάνει την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης: όσοι πολίτες δεν έχουν «πάσο» δεν θα μπορούν να εργάζονται αλλά δεν θα τίθενται -και επισήμως- σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Παράλληλα, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, δεν θα μπορούν να απολύονται.

Η επέκταση αυτή της χρήσης του green pass πρόκειται να αρχίσει να ισχύει από τις 15 Οκτωβρίου. Οι σχετικοί κανόνες, τέλος, θα αφορούν όλους τους δικαστικούς, αλλά όχι τους δικηγόρους, τους κατηγορούμενους και τους μάρτυρες που μετέχουν στις δίκες.