Ιταλία: Στο 7,8% μειώθηκε η ανεργία τον Οκτώβριο

Το ποσοστό ανεργίας της Ιταλίας μειώθηκε στο 7,8% τον Οκτώβριο από 7,9% τον Σεπτέμβριο, καθώς δημιουργήθηκαν περίπου 82.000 θέσεις εργασίας τον μήνα, αψηφώντας άλλες ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας

Έρευνα του Reuters σε εννέα αναλυτές είχε προβλέψει αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 8,0%.

Τους τρεις μήνες έως τον Οκτώβριο, η απασχόληση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ήταν “σε γενικές γραμμές σταθερή” σε σχέση με την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου, ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT.

Το ποσοστό ανεργίας του Οκτωβρίου, 7,8%, ακολούθησε τρεις μήνες σταθερότητας στο 7,9% και ήταν το χαμηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2020.

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 496.000 ή 2,2%, ανέφερε.

Τον Οκτώβριο το ποσοστό ανεργίας των νέων, που μετρά τους αναζητούντες εργασία μεταξύ 15 και 24 ετών, μειώθηκε στο 23,9% από 24,1% τον προηγούμενο μήνα.

Το συνολικό ποσοστό απασχόλησης της Ιταλίας, ένα από τα χαμηλότερα στη ζώνη του ευρώ, ανέβηκε τον Οκτώβριο στο 60,5% από 60,3% τον Σεπτέμβριο και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της τρέχουσας στατιστικής σειράς της ISTAT το 1977.

Παρά την ενθαρρυντική έκθεση του Οκτωβρίου για την απασχόληση, οι οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας έχουν γενικά εξασθενήσει, όπως και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, λόγω των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5% περισσότερο από το αναμενόμενο το τρίτο τρίμηνο από τους τρεις προηγούμενους μήνες, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τετάρτης, αλλά τώρα επιβραδύνεται απότομα, καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά παλεύουν με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί το τρέχον τρίμηνο, αλλά και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.