Ιταλία: Στην τσιμπίδα των αρχών, Apple, Dropbox και Google

Έρευνα στις υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων στο διαδίκτυο (cloud) που διαχειρίζονται οι Apple, Dropbox και Google, έχει ξεκινήσει η αρχή ανταγωνισμού της Ιταλίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα, μετά από σωρεία παραπόνων για φερόμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Η ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγοράς δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έξι συνολικά έρευνες για τις υπηρεσίες Google Drive, iCloud της Apple και το DropBox.

Η ρυθμιστική αρχή ερευνά εάν οι 3 εταιρείες κατέστησαν σαφές, πως οι υπηρεσίες τους συλλέγουν και χρησιμοποιούν τα δεδομένα των καταναλωτών για εμπορικούς σκοπούς, σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Επίσης επιδιώκει να προσδιορίσει εάν το Dropbox παρείχε σαφείς και προσιτές οδηγίες σχετικά με το πως οι καταναλωτές μπορούν να αποχωρήσουν από τις συμβάσεις τους με την υπηρεσία ή να επιδιώξουν την επίλυση διαφορών εκτός δικαστηρίων.

Η έρευνα αυτή έρχεται ως συνέχεια της απαίτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εταιρείες τεχνολογίας, να διευκρινίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις τους και να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικότητας των καταναλωτών. Πέρυσι, το Facebook συμφώνησε να αλλάξει τους όρους και τις προϋποθέσεις του, εν μέσω έντονων πιέσεων από αξιωματούχους της ΕΕ.

Τον Ιούλιο, Ιταλοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν επιδρομές στα γραφεία της Apple και της Amazon, σε ξεχωριστή έρευνα για μονοπωλιακές πρακτικές.