Ιταλία: “Ψήνεται” επιστροφή του Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση – “Δεν αποτελεί ταμπού”

epa07370462 Italian former premier and President of Forza Italia (FI) party, Silvio Berlusconi, attends the Raiuno Italian program 'Porta a porta' conducted by Italian journalist Bruno Vespa in Rome, Italy, 14 February 2019. EPA/ANGELO CARCONI

Ο πρώην πρωθυπουργός και σημείο αναφοράς της ιταλικής κεντροαριστεράς Ρομάνο Πρόντι έδωσε ουσιαστικά το “πράσινο φως” για τη συμμετοχή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση συνεργασίας στην Ιταλία.

Ο κ. Πρόντι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του τηλεοπτικού καναλιού La7 για το ενδεχόμενο αυτό τόνισε πως: «η συμμετοχή αυτή δεν αποτελεί ταμπού. Το κύριο ζητούμενο είναι η κυβέρνηση Κόντε να μπορεί να βασιστεί σε μια σταθερή πλειοψηφία και να είναι σε θέση να λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις. Δεν πρόκειται για ταμπού διότι, όπως έχω ήδη πει, το γήρας φέρνει και σωφροσύνη».

«Το κύριο θέμα είναι ότι η Ιταλία χρειάζεται μια καθοριστική ώθηση για να μην χάσει την δυναμική της», συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κόμμα Φόρτσα Ιταλία του Μπερλουσκόνι, είναι πολύ πιθανό να στηρίξει την κυβέρνηση κατά την κρίσιμη ψηφοφορία, στο κοινοβούλιο, για την ενεργοποίηση του πακέτου βοήθειας 36 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Πρόκειται για οικονομική στήριξη η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, από την Ιταλία, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στον τομέα της υγείας.

Τα Πέντε Αστέρια, όμως, αντιτίθενται στην χρήση της βοήθειας αυτής, με την λογική ότι στη συνέχεια μπορεί να επιβληθούν στη χώρα μέτρα λιτότητας.

Η κεντροαριστερά, η οποία μετέχει στην κυβέρνηση Κόντε μαζί με τους «πεντάστερους», υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να λάβει το οκ του κοινοβουλίου μόνον με την αρωγή της Φόρτσα Ιτάλια.

Αν τελικά συμβεί αυτό θα φανεί αν αυτή η σύμπραξη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και της Φόρτσα Ιτάλια μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση, με αποχώρηση μέρους των Πέντε Αστέρων και αντικατάστασή του από το κόμμα του Μπερλουσκόνι.