Ιταλία: Πλοίο με 179 παράτυπους μετανάστες στην ανατολική Σικελία χωρίς άδεια ελλιμενισμού

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με το πλοίο Humanity 1 της ΜΚΟ Humanity, το οποίο φέρνει Γερμανική σημαία.

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση της ΜΚΟ «το πλοίο Humanity 1 δεν θα πάει στην Κατάνια της Ανατολικής Σικελίας και δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση να πάει. Δεν έχουμε λάβει ένα ασφαλές μέρος για να αποβιβαστούν οι 179 επιζώντες του σκάφους. Μάλιστα, χθες μπήκαμε στα χωρικά ύδατα για να βρούμε προστασία από τις κακές καιρικές συνθήκες, τον άνεμο και τα υψηλά κύματα. Αλλά το κάναμε μόνο μετά από άδεια των αρχών του λιμανιού της Κατάνια».

Η ανακοίνωση της ΜΚΟ Humanity έρχεται μάλιστα αφού πρώτα ο καπετάνιος ισχυρίστηκε ότι, τις τελευταίες ημέρες, έστειλε 17 αιτήματα για ασφαλές καταφύγιο ενώ βρισκόταν στα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Σικελίας.

Η περίπτωση του πλοίου της ΜΚΟ και γενικότερα της παράτυπης μετανάστευσης βρίσκεται στο επίκεντρο της Ιταλικής πολιτικής σκηνής αυτές τις μέρες, και μάλιστα αποτέλεσε αντικείμενο δηλώσεων του Ιταλού Υπουργού Εσωτερικών κ. Πιαντεντόζι, στο τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.

Μάλιστα, ο Υπουργός δήλωσε ότι το πλοίο “κατευθυνόταν προς την Κατάνια όπου, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1 παράγραφος 2 του διατάγματος του 2020 (Ιταλική νομοθεσία) θα του επιτραπεί να παραμείνει μόνο για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα διαπιστώσουμε τις ανθρώπινες συνθήκες των φιλοξενούμενων, θα σεβαστούμε τους ανθρώπους και τις ανθρωπιστικές ανάγκες” και έμπρακτα σημαίνει ότι θα διασωθούν έγκυες γυναίκες, ανήλικοι και άνθρωποι με πυρετό. “Αλλά οι άνθρωποι που δεν βρίσκονται σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα εθνικά ύδατα” πρόσθεσε ο Υπουργός.